Gessler pokazała rybne gołąbki. Młoda kapusta, dorsz i kasza to idealne danie na piątek
Co podać na obiad w piątek? Najlepiej zrobić rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz z dorsza nadaje wyjątkowego smaku, kasza zapewnia dawkę zdrowia a młoda kapusta czyni z tego dania przyjemnie lekką potrawę na wiosnę i lato.
Rybne gołąbki poleca Magda Gessler
Kiedy zbliża się piątek, często myślimy o postnym obiedzie na ten dzień. Wiele osób jada ryby. Zwykle je smażymy, grillujemy, a czasem podajemy z wody. Danie rybne poleca też Magda Gessler. Jednak znana restauratorka serwuje rybne gołąbki.
Robi je z młodej kapusty, która dodaje lekkości temu bardzo aromatycznemu daniu z dorsza i kaszy. Taki obiad w piątek zjemy z apetytem w ciepły dzień. Posiłek będzie smakował najlepiej wiosną i latem, gdy młoda kapusta jest najlepsza. Poniżej znajdziecie przepis na rybne gołąbki od Magdy Gessler.
Mariola pokazała swój biszkopt z kremem i malinami. Mój mąż nie chce już innych słodkościJak przygotować rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- ½ kg filetów z dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie rybnych gołąbków zacznijmy od oberwania liści z młodej kapusty i sparzenia warzywa w osolonej wrzącej wodzie. Kaszę jęczmienną trzeba ugotować i odcedzić. Dopilnujmy, by jej nie rozgotować. Dorsza czyścimy, myjemy i ściągamy z niego skórę.
Kolejnym krokiem jest zmielenie ryby w maszynce do mięsa. Następnie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją. Solimy, a po chwili odsączamy, gdy puści sok. Warzywo dodajemy do zmielonego dorsza, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy.
Rybne gołąbki najlepsze na obiad w piątek
Teraz gotowy farsz z ryby nakładamy na liście młodej kapusty. Ściśle zawijamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Rybne gołąbki powinny się zarumienić z dwóch stron. Następnie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie podajemy. Danie jest smaczne, dorsz pysznie się łączy z młodą kapustą i kaszą. Takie obiad warto podać w piątek. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę ogórkową z klopsikami. Podawaliśmy przepis na smaczną sałatkę bez majonezu.
Źródło: doradcasmaku.pl, expressilustrowany.pl