Mariola pokazała swój biszkopt z kremem i malinami. Mój mąż nie chce już innych słodkości
Kuchnia Marioli słynie z pyszności, do których należy biszkopt. W lekkim cieście nie brakuje kremu. Do tego świeże słodkie maliny i mamy deser, że palce lizać. Każdy łasuch skusi się na dokładkę tego smakołyku.
Biszkopt z kremem i malinami od Marioli
Jakie ciasto podać na wiosenny deser? Sprawdzi się tu biszkopt z kremem i malinami od Marioli. Leciutki biszkopt, a do tego bita śmietana i serek mascarpone. Całości dopełniają apetyczne maliny, których mnóstwo jest teraz na targowiskach i bazarkach.
Ciasto wychodzi znakomicie, a kremu i słodkich malin w nim nie zabraknie. Ciasto jest efektowne, pyszne i łatwo się robi. Połączenie serkowo-śmietankowego kremu z aromatycznymi malinami to strzał w 10! Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Polskie truskawki z dyskontów trafiły pod lupę. Wyniki pozostawiają wiele do życzeniaJak zrobić biszkopt z kremem i malinami?
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 600 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- 500 g malin
- 2 galaretki czerwone
- 1 dżem malinowy lub truskawkowy
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem. Po chwili wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię ciasta i piecz 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie rozpuść 2 czerwone galaretki w 3 szklankach wrzątku.
Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie 2 łyżki żelatyny rozpuść w ½ szklanki wrzątku i wystudź. Upieczony biszkopt przetnij na dwie połówki. Ciasto nasącz słodką herbatą, by nie było suche. Polówkę ciasta posmaruj dżemem malinowym lub truskawkowym. Drugą połówkę ciasta też nasącz słodką herbatą i ciasto wstaw do lodówki.
Deser, którego trudno sobie odmówić
Teraz zajmij się kremem. Zmiksuj najpierw bitą śmietaną, potem dodaj mascarpone. Składniki powinny być mocno schłodzone. Następnie do kremu wlewamy ostudzoną żelatynę i dalej miksujemy. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wygładź powierzchnię. Posmaruj też boki ciasta. Ułóż na wierzchu maliny i wylej tężejącą galaretkę.
Ciasto możesz jeszcze schłodzić lub od razu podawać. Jest kremowe, delikatne i puszyste. Słodki deser rozpływa się w ustach, a maliny sprawiają, że sięgasz po kolejną porcję. Taki deser polubią małe i duże łasuchy. Pisaliśmy o tym, że Katarzyna Bosacka skrytykowała sos chiński od Roberta Makłowicza. Podawaliśmy przepis na sernik z borówkami z zaledwie 4 składników.
Źródło: YouTube/KuchniaMarioli
Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli