Smakosze.pl Przepisy Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch
canva/studionobra, Getty Images

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

15 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym sposobem na prosty deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Śnieżny puch jest kokosowym ciastem z nutą cytrynową. Ma delikatną konsystencję, przez co podczas jedzenia dosłownie rozpływa się w ustach i każdy będzie prosił cię o dokładkę oraz przepis.

Ciasto bez pieczenia śnieżny puch jest banalnie proste w wykonaniu, przez co dosłownie każdy może zabrać się za jego przygotowanie. To czyni go wyjątkowo przystępnym słodyczem dla osób nie mających zbyt wiele wolnego czasu czy możliwości w kuchni.

Pamiętaj, aby wykorzystać w przepisie twaróg o najwyższej jakości. To on jest swoistą bazą ciasta, więc jeśli ser będzie miał nieprzyjemny smak, może negatywnie wpłynąć na odbiór reszty składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto śnieżny puch

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne desery? W tym artykule pokazujemy, jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe. Ten tekst zdradza przepis na ciasto Próżniak z jabłkami od Ewy Wachowicz. Składniki:

  • 1 szklanka wiórków z kokosa

  • 55 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 ml wrzątku

  • 200 g śmietanki 30 %

Zacznij od wrzucenia do rondelka wiórek kokosowych, masła i cukru. Podsmażaj je do momentu, aż masło całkowicie się roztopi. Następnie odstaw je do ostudzenia na bok.

Galaretki zalej wrzątkiem i wymieszaj. Odstaw je do ostudzenia. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Połowę masła z wiórkami przełóż na dno formy, wyrównaj i wstaw ją do lodówki. Zmielony ser zmiksuj wraz z galaretkami.

Śmietankę ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową. Przelej masę na spód kokosowy. Wyrównaj, rozsyp resztę wiórek i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto jest gotowe.

Ciasto

Źródło: canva/Siraphol, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy