Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis
Ciasto Próżniak jest pysznym wypiekiem, który idealnie pasuje do wieczornej herbaty lub jako poobiedni deser. Ewa Wachowicz opracowała przepis, w którym łączą się słodkie jabłka z delikatnym i wilgotnym ciastem. Każdy fan łakoci będzie prosił o dokładkę.
Ciasto Próżniak jest prawdopodobnie znane w każdym polskim domu. Delikatne i puszyste ciasto o wysokiej wilgotności zawiera w sobie kawałki jabłek, które po upieczeniu stają się miękkie i rozpływające w ustach.
Dużą zaletą tego łakocia jest prostota wykonania. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą składniki na ciasto, dodać do nich jabłka i upiec. Warto dobrze kontrolować temperaturę pieczenia, aby krawędzie ciasta nie przypaliły się.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto Próżniak
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
3 jabłka
2 jajka
pół szklanki oleju z pestek winogron
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki żurawiny suszonej
cukier puder
sok z cytryny
Zacznij od umycia jabłek, obrania ich i wykrojenia gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i zmiksuj.
Do jajek wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wlej olej i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej na niego całe ciasto, a na jego wierzchu ułóż koncentrycznie pokrojone jabłka. Piecz w piekarniku przez 45 minut. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/Manudri, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl