Smakosze.pl
Ciasto Ewy Wachowicz

Piotr Molecki/East News; canva/Atide, Getty Images

Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto Próżniak jest pysznym wypiekiem, który idealnie pasuje do wieczornej herbaty lub jako poobiedni deser. Ewa Wachowicz opracowała przepis, w którym łączą się słodkie jabłka z delikatnym i wilgotnym ciastem. Każdy fan łakoci będzie prosił o dokładkę.

Ciasto Próżniak jest prawdopodobnie znane w każdym polskim domu. Delikatne i puszyste ciasto o wysokiej wilgotności zawiera w sobie kawałki jabłek, które po upieczeniu stają się miękkie i rozpływające w ustach.

Dużą zaletą tego łakocia jest prostota wykonania. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą składniki na ciasto, dodać do nich jabłka i upiec. Warto dobrze kontrolować temperaturę pieczenia, aby krawędzie ciasta nie przypaliły się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto Próżniak

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju z pestek winogron

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 szklanki żurawiny suszonej

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia jabłek, obrania ich i wykrojenia gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i zmiksuj.

Jajecznica

Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem

CZYTAJ DALEJ

Do jajek wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wlej olej i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej na niego całe ciasto, a na jego wierzchu ułóż koncentrycznie pokrojone jabłka. Piecz w piekarniku przez 45 minut. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/Manudri, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >