Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy
Racuchy zwykle przygotowuje się z jabłkami. Michel Moran zna jednak inną, równie smaczną wersję. Kucharz placuszki przyrządza z dodatkiem maślanki, a podaje je z karmelizowanymi pomarańczami. Wyjdą tak słodkie i puszyste, że znikną w okamgnieniu. Skusicie się?
Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić delikatne racuszki z dodatkiem sera białego . Zdradzaliśmy też smaczną recepturę bazującą na dwóch rodzajach mąki . Tym razem prezentujemy patent Michela Morana. Placki przyrządzone z dodatkiem maślanki i podane z wybornym sosem pomarańczowym z pewnością skradną serca wielu smakoszy.
Przepis na racuchy maślankowe z pomarańczami
Składniki:
-
200 ml maślanki
-
200 ml serka śmietankowego
-
215 g mąki pszennej
-
15 g świeżych drożdży
-
5 łyżek ciepłego mleka
-
1 jajo
-
1 cytryna
-
2 pomarańcze
-
1 łyżeczka masła
-
3 łyżeczki cukru pudru
-
szczypta pieprzu cayenne
-
odrobina cynamonu
-
cukier z prawdziwą wanilią
-
olej rzepakowy do smażenia racuchów
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy czubatą łyżkę mąki i opakowanie cukru z prawdziwą wanilią. Dodajemy pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Odstawiamy mieszankę na 3−4 minuty. W tym czasie drożdże zaczną pracować.
W kolejnym kroku wsypujemy pozostałą mąkę i wlewamy maślankę. Składniki dokładnie łączymy. Do jednolitej masy dodajemy serek śmietankowy, skórkę starta z cytryny i cynamon. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans. Pomarańcze obieramy, oczyszczając je starannie z białych części. Kroimy je w plastry o grubości około centymetra. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy plastry owocu.
Owoce posypujemy je cukrem pudrem i doprawiamy pieprzem cayenne. Gdy będą rumiane, zdejmujemy z ognia. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy, aż będą rumiane. Podajemy je wraz z pomarańczami i słodkim syropem, który powstał podczas ich smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Sekretna, wybitna receptura Gessler na najlepsze placki ziemniaczane
-
Bez boczku, szynki i pomidorów - najlepsza jajecznica z pysznym dodatkiem
-
Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Źródło: doradcasmaku