Bez boczku, szynki i pomidorów - najlepsza jajecznica z pysznym dodatkiem
Jajecznica jest doskonałym pomysłem na szybkie i ciepłe śniadanie, które dostarczy energii. W wersji z grzybami wychodzi naprawdę pyszna. Podsmażcie garść boczniaków i cieszcie się niezwykle smacznym daniem o wyjątkowym aromacie.
Boczniaki najczęściej podaje się wprost z patelni. Można z nich również przyrządzić wyśmienite roślinne flaczki. Te bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy i minerały takie jak potas, żelazo czy cynk grzyby będą równie pyszne, gdy dodamy je do śniadaniowej jajecznicy. Doskonale skomponują się z cebulką i odrobiną czerwonej papryki.
Przepis na wyborną jajecznicę z boczniakami
Składniki:
2 jaja
100 g boczniaków
½ białej cebuli
3 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Boczniaki oczyszczamy, większe egzemplarze kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę porcji oleju. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
Wrzucamy grzyby i smażymy całość na niewielkim ogniu, do czasu aż boczniaki się zrumienią. Dolewamy pozostałą ilość oleju. Po chwili wbijamy jajka. Doprawiamy masę solą, pieprzem i wybraną papryką, a następnie delikatnie mieszamy.
Podgrzewamy tak długo, aż jajka się zetną w stopniu odpowiadającym naszym preferencjom. Podajemy ze świeżym pieczywem, posypane natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy ostrzejsze dania, możemy dodać kawałek ostrej papryczki. Posiekaną przyprawę wrzucamy wtedy na patelnię wraz z boczniakami.
Boczniaki można też doprawić sosem sojowym. Pół łyżeczki wlewamy tuż po dodaniu ich na patelnię i dokładnie mieszamy. Przy doprawianiu na koniec należy już pominąć sól.
Źródło zdjęcia: canva/Creative-Family
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis, mojegotowanie