Smakosze.pl Przepisy Żółto-zielona sałatka z brokułem. Lepszej nie zamówisz w restauracji
canva/al62

Żółto-zielona sałatka z brokułem. Lepszej nie zamówisz w restauracji

18 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz brokuł i nie wiesz, co z niego przygotować? Proponujemy przerobić go na żółto-zieloną sałatkę. Wystarczy dorzucić do niego kukurydzę, jajko i kilka innych składników, by otrzymać niezwykle smaczną i pożywną przekąskę. W sam raz na kolację czy drugie śniadanie.

Sałatka z brokułem jest doskonałym daniem na imprezę, lunch lub kolację. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Warto wzbogacić ją o roszponkę lub rukolę, a także twardy ser i prażone pestki dyni lub słonecznika. Przygotuj ją raz, a będziesz do niej wracać.

Pestki dyni lub słonecznika przyrumień na suchej patelni teflonowej na złoty kolor. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczną pięknie pachnieć, zrobią się chrupiące i uwolnią cały smak. Ten trik możesz też wykorzystać, gdy sięgasz po orzechy.

Sałatkę z brokułem możesz doprawić na dwa sposoby: wykorzystać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, jak w przepisie albo doprawić ją dwiema łyżkami majonezu wymieszanymi z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny. Sałatka będzie smakować obłędnie w jednej i drugiej wersji.

Żółto-zielona sałatka z brokułem

Składniki:

  • mały brokuł

  • puszka kukurydzy

  • 4 jajka

  • 50 g parmezanu lub innego, twardego sera

  • 4 łyżki pestek dyni lub słonecznika

  • roszponka lub rukola

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki octu balsamicznego

Jak zrobić szybką sałatkę z brokułem? Zachwyty gwarantowane

Różyczki brokuła ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, ostudź. Ugotuj na twardo jajka, wystudź i obierz ze skorupek. Ser zetrzyj na spore wiórki. Na suchej patelni zrumień pestki dyni lub słonecznika.

Jajka pokrój, przełóż do miski. Dodaj brokuł, ser, pestki i kukurydzę. Całość wymieszaj z roszponką lub rukolą, następnie wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomysł na równie smaczną sałatkę? Przygotuj sałatkę z kurczakiem i ananasem . Na lunch polecam sałatkę grecką z fetą i słodkimi skwarkami .

sałatka
canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy