Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Starmach podpowiada, czym najlepiej zastąpić jajka w potrawach. Nie poczujesz różnicy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.01.2023 17:00

Starmach podpowiada, czym najlepiej zastąpić jajka w potrawach. Nie poczujesz różnicy

jajko
Canva / Stephanie Murton ; East News / Tricolors2

Planujesz kulinarne podboje, a w lodówce nie masz ani jednego jajka? Jeszcze nic straconego. Ten produkt łatwo zastąpisz innymi składnikami, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Taka zamiana sprawdzi się też wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek.

Jajko to produkt, który ma w kuchni szerokie zastosowanie. Działa spulchniająco, a także łączy ze sobą inne produkty, stając się dla nich swoistym spoiwem. Jeśli z jakiegoś powodu akurat zabrakło Ci jajek, rozejrzyj się po swojej kuchni. Prawdopodobnie masz w niej jeden z wielu ich zamienników.

Jakie są sprawdzone zamienniki jajka?

Wybór zamiennika dla jajka zależy od tego, jaką potrawę chcieliśmy z ich udziałem przyrządzić. Jajka dodane do dań pełnią w nich różne funkcje. Z tego względu nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi.

Najbardziej znanym daniem przygotowywanym z udziałem jajka jest jajecznica. Czy da się usmażyć pożywne śniadanie, kiedy nasza lodówka wykazuje ewidentne braki w zaopatrzeniu w ten produkt? Rozwiązanie jest prostsze, niż myślisz.

Jajko w jajecznicy możesz zastąpić tofu. Tofucznica, bo taką nazwę ma ten wariant potrawy, będzie smakować idealnie ze standardowymi dodatkami, takimi jak pieczarki czy cebula. Jeśli chcesz nadać potrawie charakterystyczny, apetyczny kolor, dodaj do niej szczyptę kurkumy. Ta niecodzienna wersja jajecznicy pozytywnie Cię zaskoczy.

Jak zastąpić jajko w deserach i wypiekach?

Czy wyobrażacie sobie zrobienie bezy bez jajek? Okazuje się, że jest to możliwe. Zamiennikiem białek jest aquafaba, czyli woda odsączona z ciecierzycy znajdującej się w puszcze, czy słoiku. Może to też być woda, w której gotowaliśmy ciecierzycę. Aquafaba zawiera dużo białka i bardzo dobrze się ubija, a 2-3 łyżeczki tego płynu odpowiadają 1 jajku.

Jeśli lubisz muffiny i placuszki, mamy dla Ciebie idealną alternatywę dla jajka. Zastąpisz je rozgniecionymi bananami. Owocowa pulpa z łatwością wypełni braki po jajku. Zamiast bananów możesz użyć również innych owoców. Sprawdzi się puree dyniowe lub jabłkowe. Jeśli owocowy posmak nie pasuje do Twojej potrawy, możesz postawić na namoczone wcześniej nasiona chia.

Na rozbijanie jajek mistrzowie kuchni uznają tylko jeden sposób. Wiedza na temat sprawdzania świeżości jajek może uchronić przez zatruciem pokarmowym.

Canva / m-chin
Canva / m-chin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: