Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie
Przy każdym gotowaniu rosołu pojawia się ten sam problem - jak zagospodarować składniki pozostałe po jego przyrządzaniu? Mamy dla Was 5 pomysłowych zastosowań dla mięsa po rosole. Koniecznie wypróbujcie każdy z nich.
Nie marnuj mięsa po rosole
Rosół najczęściej warzy się na kurczaku, nierzadko z dodatkiem wołowiny, indyka czy kaczki. Co zrobić potem z mięsem, aby się nie zmarnowało? Niektóre z propozycji będą totalnym zaskoczeniem. Domownicy oniemieją z zachwytu.
Jak można pomysłowo wykorzystać mięso po rosole?
Niektóre patenty na wykorzystanie mięsa z rosołu są powszechnie znane . Każdy z nas choć raz przygotowywał z niego pasztet lub farsz do pierogów . Zapewniamy, że pysznych sposobów jest znacznie więcej . Warto zapoznać się z nimi i wprowadzić apetyczne nowości do swojej kuchni .
Z kurczaka i wołowiny z rosołu przyrządzisz pyszne mięso szarpane . Nada się doskonale do kanapek na ciepło lub tortilli . Wystarczy rozdrobnić je i bogato doprawić . Ta metoda jest bardzo prosta i mega pyszna .
Mięso obierz z kości i pokrój w paseczki . Dopraw je obficie musztardą, ketchupem, papryką i innymi ulubionymi przyprawami . Nie zapomnij o dodaniu podsmażonego czosnku z cebulą . Wymieszaj wszystkie składniki z solą, pieprzem, chochelką ugotowanego wywaru i ciesz się pysznym dodatkiem do pieczywa.
Paprykarz z kurczaka to kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po rosole . Niektórym przepis może kojarzyć się z kultową rybną konserwą sprzed lat . Gwarantujemy, że domowy paprykarz z gotowanego mięsa jest nieporównywalnie smaczniejszy i oczywiście zdrowszy . Wystarczy ugotowany ryż i kilka dodatków smakowych.
Mięso po rosole oddziel od kości i drobniutko pokrój . Wymieszaj je z ugotowanym ryżem i koncentratem pomidorowym . Dodaj cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę, marchewkę i paprykę w proszku . Całość wymieszaj, dopraw do smaku i zajadaj na ciepło lub po wystudzeniu .
Jak jeszcze można wykorzystać mięso po rosole?
Z mięsa po rosole możesz przyrządzić dania obiadowe . Kurczaka i wołowinę wystarczy oddzielić od kości. Dalsze działanie zależy od tego, jaką potrawę zamarzymy sobie danego dnia . Poniżej znajdziecie nieco inspiracji .
Z mięsa z rosołu przygotujesz klopsiki . Po prostu zmiel je, wymieszaj z jajkiem, namoczoną bułką i przyprawami . Uformuj klopsiki, obtocz w mące i usmaż na patelni . Mięsne kuleczki uzupełnią smaczny rosół lub staną się bazą na apetyczne drugie danie .
Równie prosty w przygotowaniu jest makaron z mięsnym sosem . Wołowinę i kurczaka rozdrobnij i przypraw ziołami na włoską modłę . Dodaj pomidorową passatę, czosnek i cebulę. Wszystko razem podsmaż i rewelacyjny sos do spaghetti gotowy .
Wielbiciele zapiekanek także znajdą coś dla siebie . Mięso po rosole idealnie będzie komponować się z zapiekanką makaronową . Do głównych składników dodaj wybrane warzywa i przyprawy . Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
Składniki zapiekanki z mięsem po rosole zalej sosem na bazie śmietanki, jajka i tartego sera . Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Po ok. 40 minutach wyjmiesz z niego aromatyczny obiad dla całej rodziny . Pyszniej i prościej już się nie da. Takiego przepisu na rosół jeszcze nie widzieliście . Sposób Karola Okrasy na wywar zapiera dech w piersiach .