Smakosze.pl

canva/gbh007

Wlej do rosołu zamiast maggi. Nada mu aromatu, a będzie o wiele zdrowszy

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Doprawiasz rosół maggi? Przyprawa nie jest ani smaczna, ani zdrowa. Maggi zawiera wyłącznie konserwanty i sztuczne ulepszacze smaku. Zamiast niej wybierz jasny sos sojowy. Sos ma o wiele lepszy skład, a dzięki niemu rosół jest przepyszny.

Jak ugotować smaczny rosół?

W rosole kluczowe jest mięso. Zupę ugotuj z udek z kurczaka i dodaj kawałek pręgi wołowej lub szpondru. Możesz dodać także kawałek kaczki lub szyjkę z indyka. Rosół ugotowane na dwóch lub trzech rodzajach mięsa będzie o wiele pełniejszy w smaku. 

Mięso i warzywa zawsze zalewaj zimną wodą. Całość gotuj na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Rosół ma się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ straci smak. Wywar ma być mięsny, warzywny i bardzo aromatyczny.

Sól lub produkty, które ją zawierają, zawsze dodawaj do ugotowanego już rosołu, kiedy mięso i warzywa są miękkie. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wywar będzie smakował i wyglądał jak woda z warzywami. 

siekanie jajek

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

CZYTAJ DALEJ

Zapomnij o magii. Jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy produkt, którym doprawisz rosół

Do rosołu zamiast maggi wlej łyżkę lub dwie jasnego sosu sojowego, w zależności od wielkości garnka i smaku. Zupa doprawiona sosem popularnym w azjatyckiej kuchni będzie miała piękny kolor, wspaniały aromat i wyraźny smak. Sos sojowy wlej pod sam koniec gotowania, kiedy rosół będzie już gotowy.

Sos sojowy jest o wiele zdrowszy od maggi. Produkuje się go z nasion soi, dodatku innych zbóż i wody. Sos nabiera mocy i koloru podczas fermentacji. W składzie maggi natomiast znajdziemy niewielką ilość wyciągu z lubczyku oraz ogromną ilość soli i środków konserwujących.

Te produkty wzmocnią smak rosołu. Zawsze dodawaj je do zupy

Oprócz mięsa i warzyw rosołowych, koniecznie dodaj opaloną nad ogniem cebulę, kawałek kapusty włoskiej. Możesz dodać również dosłownie 2 małe, suszone grzyby, łodygi selera korzeniowego, gałązkę lubczyku, zieloną część pora i spory pęczek natki pietruszki.

Rosół gotowany z tymi dodatkami będzie przepyszny. Pod koniec gotowania warto dodać również szczyptę mielonej kurkumy, która wzmocni kolor i smak wywaru. Pamiętaj, że rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. To sekret doskonałego smaku.

Z warzyw i mięsa po rosole zrobisz wyśmienity pasztet do smarowania pieczywa . Mięso przyda się także do zrobienia farszu na gołąbki . Farsz będzie o wiele bardziej soczysty i smaczniejszy.

rosoł.jpg
canva/Image Professionals GmBh
pajda chleba ze smalcem

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

CZYTAJ DALEJ
przyrządzanie obiadu z ziemniaków

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >