Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół

W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół

Pytanie na Śniadanie gotuje dla mężczyzn
Screen z filmu na stronie pytanienasniadanie.tvp.pl

Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu.
 

Pytanie na Śniadanie prezentuje „męskie” śniadanie

Na początku nagrania — emitowanego w Międzynarodowym Dniu Mężczyzn — pada stwierdzenie, że z okazji święta dietę można odpuścić i że dania zaprezentowane przez kucharki zostały wybrane przez operatorów. 

W programie zaprezentowano dwa dania wymagające podobnych składników. Śniadania zawierały smażone jajka i boczek, a podano sałatkami z  pomidorów i odrobiny cebuli. Na talerzu zrobiło się radośnie i kolorowo, ale taka kompozycja ma znikome wartości odżywcze.

 

Gessler właśnie poinformowała. Wkrótce zobaczymy ją w wielkim show TVN

Przepis na "męską" jajecznicę z Pytania na Śniadanie

 Jajecznica smażona jest na wytopionym z boczku tłuszczu, więc jeśli ktoś ma ochotę, może ją sobie w domu przygotować. To danie dla każdego. Nie jest czasochłonne, ale z uwagi na aspekt zdrowotny nie powinno stać się codzienną pozycją w naszym menu.

Składniki na 2 porcje jajecznicy:

  • 4 duże jaja „zerówki”
  • 150 g boczku wędzonego (można pominąć)
  • 1 mniejsza cebula
  • 10 g masła klarowanego lub 10 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatkowo:

  • pół pęczka szczypiorku
  • świeże warzywa sezonowe np. marchewka, kiszona kapusta czy ogórki
  • pełnoziarniste pieczywo

Jak zrobić jajecznicę z Pytania na Śniadanie?

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Płuczemy i rozdrabniamy szczypiorek. Jaja umieszczamy w misce i rozkłócamy je widelcem dla delikatnego napowietrzenia. Pokrojony w kostkę boczek pokrojenia boczku wytapiamy na patelni.

Gdy pojawi się tłuszcz, dodajemy cebulę. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wlewamy masę jajeczną. Smażymy jajecznicę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z zaproponowanymi dodatkami sezonowymi.

Na naszej stronie znajdziecie lżejsze wersje śniadaniowych klasyków. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować smaczne jajko w koszulce, które świetnie wzbogaci niejedną sałatkę. Być może skusi was też prosta pasta warzywna z fasoli w smaku przypominająca smalec. Doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi i syci na bardzo długo.

Pytanie na Śniadanie stawia na jajecznicę z boczkiem.png
canva/A_Lein

Źródło: pytanienasniadanie.tvp