W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół
Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu.
Pytanie na Śniadanie prezentuje „męskie” śniadanie
Na początku nagrania — emitowanego w Międzynarodowym Dniu Mężczyzn — pada stwierdzenie, że z okazji święta dietę można odpuścić i że dania zaprezentowane przez kucharki zostały wybrane przez operatorów.
W programie zaprezentowano dwa dania wymagające podobnych składników. Śniadania zawierały smażone jajka i boczek, a podano sałatkami z pomidorów i odrobiny cebuli. Na talerzu zrobiło się radośnie i kolorowo, ale taka kompozycja ma znikome wartości odżywcze.
Gessler właśnie poinformowała. Wkrótce zobaczymy ją w wielkim show TVN
Przepis na "męską" jajecznicę z Pytania na Śniadanie
Jajecznica smażona jest na wytopionym z boczku tłuszczu, więc jeśli ktoś ma ochotę, może ją sobie w domu przygotować. To danie dla każdego. Nie jest czasochłonne, ale z uwagi na aspekt zdrowotny nie powinno stać się codzienną pozycją w naszym menu.
Składniki na 2 porcje jajecznicy:
- 4 duże jaja „zerówki”
- 150 g boczku wędzonego (można pominąć)
- 1 mniejsza cebula
- 10 g masła klarowanego lub 10 ml oleju roślinnego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatkowo:
- pół pęczka szczypiorku
- świeże warzywa sezonowe np. marchewka, kiszona kapusta czy ogórki
- pełnoziarniste pieczywo
Jak zrobić jajecznicę z Pytania na Śniadanie?
Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Płuczemy i rozdrabniamy szczypiorek. Jaja umieszczamy w misce i rozkłócamy je widelcem dla delikatnego napowietrzenia. Pokrojony w kostkę boczek pokrojenia boczku wytapiamy na patelni.
Gdy pojawi się tłuszcz, dodajemy cebulę. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wlewamy masę jajeczną. Smażymy jajecznicę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z zaproponowanymi dodatkami sezonowymi.
Na naszej stronie znajdziecie lżejsze wersje śniadaniowych klasyków. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować smaczne jajko w koszulce, które świetnie wzbogaci niejedną sałatkę. Być może skusi was też prosta pasta warzywna z fasoli w smaku przypominająca smalec. Doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi i syci na bardzo długo.
Źródło: pytanienasniadanie.tvp