Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Zrazy to ulubione danie Zenka Martyniuka. Przepis jego żony bije rekordy popularności
Canva/GMVozd, Facebook/ Zenek Martyniuk

Zrazy to ulubione danie Zenka Martyniuka. Przepis jego żony bije rekordy popularności

24 lutego 2024

Zrazy są daniem, które uwielbiają smakosze. Do nich zalicza się też Zenek Martyniuk, który nie potrafi sobie odmówić tej potrawy. Przepis jego żony stał się już prawdziwym hitem w sieci.

Zrazy, które uwielbia Zenek Martyniuk

Zrazy słyną z soczystości i znakomitych dodatków . Wielu smakoszy uważa je za idealne danie na obiad. Również Zenek Martyniuk nie potrafi odmówić sobie zrazów. To danie przyrządza dla niego żona Danuta.

Mięciutkie mięso, a w środku podgrzybki i ogórki kiszone to cechy, które wyróżniają ulubione danie Zenka Martyniuka. Gwiazdor disco-polo zajada się tym daniem, a my polecamy przepis, który stał się już hitem sieci. Teraz te zrazy możesz zrobić w swojej kuchni.

zrazy
Canva/uba-foto
Taką sałatkę podaje od lat na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Jest hitem w moim domu

Jak zrobić zrazy z przepisu Danuty Martyniuk?

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 podgrzybków
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka pszenna

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Na każdym plastrze mięsa ułóż plaster boczku, podgrzybki, kawałek ogórka kiszonego i zawiń . Zrazy posyp mąką pszenną, a cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż.

Następnie na patelnię włóż kawałki mięsa, po obsmażeniu dolej wodę, przykryj i duś 30 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Będzie smakowało z ziemniakami lub z kaszą. Pasuje do niego sałatka z czerwonej kapusty.

Zrazy dla każdego smakosza

Zwykle przygotowanie zrazów zajmuje trochę czasu. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. Nie będzie to tez czasochłonne . Za to efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Mięso zachwyci soczystością i smacznymi dodatkami.

Polecamy sposób Danuty Martyniuk na pyszne danie obiadowe. Jej mąż uwielbia te zrazy i nie potrafi sobie ich odmówić . Danie zasmakuje też każdemu smakoszowi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę na obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na szybki obiad z makaronu i kurczaka.

zrazy
Canva/GMVozd

Źródło: kuchnia.wp.pl

Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały
Takie ciasto bez pieczenia podam na Dzień Kobiet. Jest proste i pyszne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy