Taką sałatkę podaje od lat na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Jest hitem w moim domu
Zwykle na Wielkanoc przyrządzałam sałatkę jarzynową, ale teraz zrobię sałatkę warstwową. Przypomina ona torcik i efektownie prezentuje się na stole. Jest do tego wyjątkowo smaczna i stała się hitem w moim domu.
Sałatka na Wielkanoc, która wygląda jak torcik
W Wielkanoc na moim stole gościły przeróżne pyszności. Należała też do nich sałatka jarzynowa, która wszyscy się zajadali. Teraz to się zmieniło, bo hitem stała się sałatka warstwowa. Wygląda jak torcik i smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę. Tę znakomitą sałatkę przyrządzam z pora, buraczków, ogórków konserwowych i ziemniaków.
Wystarczy kilka składników i niewiele pracy, by szybko cieszyć się tym pysznym smakiem. Sałatka doskonale sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonałyJak zrobić sałatkę warstwową na Wielkanoc?
Składniki:
- por
- 2 marchewki
- 4 małe buraczki
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- majonez
- sól
- pieprz
- rzeżucha
Przygotowanie sałatki zacznij od przygotowania obręcz, w której będziesz układać poszczególne składniki. Wnętrze obręczy posmaruj olejem i obręcz połóż na dużym talerzu. Na spodzie ułóż ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Na nich rozetrzyj ząbki czosnku i posmaruj składniki majonezem.
Teraz ułóż warstwę startej marchewki i ogórków. Połóż warstwę majonezu i ją rozsmaruj. Na to pokrojony por i posiekane białka z jajek. Znów majonez i warstwa startych buraczków i kolejna warstwa majonezu. Teraz połóż pokrojone żółtka z jajek. Na koniec rzeżucha i dekoracja z majonezu.
Warstwy, które smakują i pięknie się prezentują na stole
Sałatkę wstaw na 12 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu z dania zdejmij obręcz. Tę warstwową sałatkę od razu możesz podawać. Cieszy ona oczy i smakuje znakomicie. To danie na każdym robi wrażenie i aż prosi się o dokładkę.
Sałatkę zrobisz szybko, jednak czasu wymaga jej chłodzenie w lodówce. Warto czekać, bo efekt jest spektakularny. Wspaniały wygląd i wyborny smak to cechy, które wyróżniają tę sałatkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić obiad bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na ciasto z biszkoptami w roli głównej.
Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Zdjęcia: screen YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI