Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę podaje od lat na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Jest hitem w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.02.2024 11:41

Taką sałatkę podaje od lat na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Jest hitem w moim domu

sałatka
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zwykle na Wielkanoc przyrządzałam sałatkę jarzynową, ale teraz zrobię sałatkę warstwową. Przypomina ona torcik i efektownie prezentuje się na stole. Jest do tego wyjątkowo smaczna i stała się hitem w moim domu. 

Sałatka na Wielkanoc, która wygląda jak torcik

W Wielkanoc na moim stole gościły przeróżne pyszności. Należała też do nich sałatka jarzynowa, która wszyscy się zajadali. Teraz to się zmieniło, bo hitem stała się sałatka warstwowa. Wygląda jak torcik i smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę. Tę znakomitą sałatkę przyrządzam z pora, buraczków, ogórków konserwowych i ziemniaków. 

Wystarczy kilka składników i niewiele pracy, by szybko cieszyć się tym pysznym smakiem. Sałatka doskonale sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sałatka
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały

Jak zrobić sałatkę warstwową na Wielkanoc?

Składniki:

  • por
  • 2 marchewki
  • 4 małe buraczki
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha

Przygotowanie sałatki zacznij od przygotowania obręcz, w której będziesz układać poszczególne składniki. Wnętrze obręczy posmaruj olejem i obręcz połóż na dużym talerzu. Na spodzie ułóż ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Na nich rozetrzyj ząbki czosnku i posmaruj składniki majonezem. 

Teraz ułóż warstwę startej marchewki i ogórków. Połóż warstwę majonezu i ją rozsmaruj. Na to pokrojony por i posiekane białka z jajek. Znów majonez i warstwa startych buraczków i kolejna warstwa majonezu. Teraz połóż pokrojone żółtka z jajek. Na koniec rzeżucha i dekoracja z majonezu. 

Warstwy, które smakują i pięknie się prezentują na stole

Sałatkę wstaw na 12 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu z dania zdejmij obręcz. Tę warstwową sałatkę od razu możesz podawać. Cieszy ona oczy i smakuje znakomicie. To danie na każdym robi wrażenie i aż prosi się o dokładkę.

Sałatkę zrobisz szybko, jednak czasu wymaga jej chłodzenie w lodówce. Warto czekać, bo efekt jest spektakularny. Wspaniały wygląd i wyborny smak to cechy, które wyróżniają tę sałatkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić obiad bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na ciasto z biszkoptami w roli głównej. 

sałatka
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zdjęcia: screen YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI