Zrób przed mrożeniem. Kurki nie będą gorzkie
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.
Kurki w naszej kuchni
Lubimy zbierać grzyby, a jeszcze bardziej je jeść. Do lubianych leśnych rarytasów należą między innymi kurki , z którymi wiele dań smakuje wybornie . Jajecznica z kurkami ma niepowtarzalny smak, a sosy stają się smaczniejsze. Kurki są też dobrym dodatkiem do zup, ryb i mięs.
Te lubiane grzyby można wykorzystać w farszu do pierogów i naleśników. Jak zachować kurki na dłużej? Warto je mrozić . Jednak czasem grzyby mają gorzki smak spowodowany niską temperaturą. Jak mrozić kurki, by były smaczne i nie miały goryczki? Jest na to sprawdzony sposób.
Jak przygotować grzyby do mrożenia?
Do mrożenia powinniśmy użyć nieuszkodzonych grzybów. Muszą zostać wcześniej oczyszczone. Najlepiej czyścić kurki szczoteczką lub pędzelkiem . Jednak nie powinniśmy grzybów moczyć w wodzie. Gdy są bardzo brudne, można je umyć pod bieżącą wodą.
Bardzo małe kurki należy na krótko zanurzyć w ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Potem grzyby odcedzamy i osuszamy. Mrożenie grzybów jest znakomitym sposobem na to, by później użyć ich w kuchni. Niestety zdarza się, że grzyby po mrożeniu są gorzkie.
Jak prawidłowo mrozić kurki?
Zanim kurki trafią do zamrażalnika, należy je zblanszować. Zabieg ten polega na krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku, czyli ich sparzeniu . Na 1 kg kurek powinniśmy użyć 3 litrów wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki soli grzyby pozostaną jędrne. Następnie kurki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty.
Potem je odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Robimy to, by przerwać gotowanie w ich wnętrzu. Ostudzone i osuszone kurki mrozimy w niewielkich porcjach. Po rozmrożeniu grzyby można smażyć i gotować. Warto tez pamiętać, że kurki można mrozić przez 8 miesięcy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować smaczne kotlety z cukinii. Podawaliśmy przepis na ciasto z brzoskwinią w roli głównej.
Źródło: beszamel.se.pl