Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Latem przydadzą ci się w kuchni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.08.2024 07:02

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Latem przydadzą ci się w kuchni

rzodkiewka
Fot. Canva/Andrii Pohranychnyi

Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem. 

Rzodkiewka pełna smaku i witamin

Rzodkiewka jest warzywem, które szczególnie lubimy chrupać wiosną i latem. Jest to zdrowa i apetyczna przekąska. Warzywo dostarczy nam witamin: C, K, B1 i B2. Rzodkiewka gwarantuje nam też niezłą porcję błonnika i mikroelementów. Jedzenie rzodkiewek pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i wątrobę.

To przyjemnie ostre i chrupiące warzywo doskonale pasuje do rozmaitych surówek i sałatek. Jednak zazwyczaj pozbywamy się liści z rzodkiewki. Nie warto tego robić. Są wartościowe i z powodzeniem możemy wykorzystać je w kuchni.  Liście rzodkiewki bogate są w witaminę C i mają właściwości antynowotworowe. 

liście rzodkiewki
Fot. Canva/bee_photobee
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Z jakimi składnikami połączyć liście rzodkiewki?

Rzodkiewki oraz liście tego warzywa można śmiało połączyć z ogórkiem, pomidorem i młodymi ziemniakami. Do liści rzodkiewki będą też pasować jajka, koperek i szczypiorek. Sałatkę można uzupełnić o szynkę lub podsmażonego kurczaka. Wówczas danie będzie bardziej pożywne.

Liście rzodkiewki dobrze komponują się też z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i fetą. Do tych składników należy dodać poszatkowane liście rzodkiewki, odrobinę soku z cytryny i oliwę. Sałatkę po wymieszaniu można schłodzić. Będzie w sam raz na upalne dni. Można też wykorzystać odrobinę jogurtu naturalnego do polania tej smacznej przekąski. 

Liście rzodkiewki w błyskawicznej sałatce

Liście rzodkiewki można wykorzystać też w błyskawiczny sposób. Łączymy je z startym świeżym ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy. Do tego sól oraz pieprz. Następnie składniki mieszamy i pyszne sałatka jest już gotowa do podania.

Można ją schłodzić i podać do obiadu. Prosta, szybka i pełna witamin wzbogaci też smak zwykłej kanapki. Dlatego nie wyrzucajmy liści rzodkiewki, a zróbmy z nich apetyczne i wartościowe sałatki. Latem smakują najlepiej. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić ogórki kiszone tylko z koprem. Podawaliśmy, jak ugotować pyszny rosół według zasady 2:3

sałatka
Fot. Canva/Mari Carmen Diaz

Źródło: tadar.pl