Żadne kiszonki. Latem ogórkową gotuję inaczej, wszyscy ją uwielbiają
Zwykle zupę ogórkową gotuję tradycyjnie z ogórków kiszonych. Natomiast, gdy nadchodzi lato, zmieniam swoje przyzwyczajenia. Przyrządzam zupę w sposób, który daje pyszny efekt. Każdy prosi o dokładkę tej wybornej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków.
Letnia wersja zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa jest jedną z najbardziej lubianych przeze mnie zup. Kwaskowaty, wyrazisty smak zawdzięcza pysznym ogórkom kiszonym. Tak właśnie smakuje niemal przez cały rok. Jednak w zależności od pory roku zmieniam sposób gotowania zupy ogórkowej.
Latem korzystam ze świeżych warzyw, są tak aromatyczne, smaczne i bardzo wartościowe. Dlatego gotuję zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Do tego trochę innych warzyw, przyprawy i szczypiorek, który dodaje ostrzejszego smaku. Taka zupa jest najlepsza na letni obiad. Poniżej znajdziesz przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków.
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłemJak ugotować zupę ogórkową ze świeżych ogórków?
Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- ½ cebuli
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 ½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 ziemniaki
- koperek lub szczypiorek
- 60 ml śmietanki 30%
- masło
Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle w garnku. Po chwili dodaj pokrojonego w plasterki pora. Smaż go przez 3 minuty. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodaj do garnka, dołóż łyżkę masła.
Składniki często mieszaj i smaż przez 3 minuty. Dołóż też przyprawy, wlej gorący bulion i wszystko zagotuj. Następnie gotuj jeszcze 15 minut. W międzyczasie obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do zupy i gotuj 5 minut do miękkości. Na koniec dołóż koperek. Garnek odstaw z ognia i stopniowo dolewaj śmietankę.
Zupa ogórkowa z świeżych ogórków na obiad
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków możesz podawać posypaną szczypiorkiem. Jest smaczna i łagodniejsza od tej tradycyjnej z ogórków kiszonych. To danie wyróżnia się też świeżością. Dzięki temu przepisowi w prosty i szybki sposób ugotujesz tę zupę.
Wychodzi pysznie i sprawia, że trudno jej się oprzeć. Z przyjemnością sięgniesz po dokładkę. Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków będzie w sam raz na letni obiad. Pisaliśmy o tym, jakiego oleju nie należy używać do smażenia. Podpowiadaliśmy też, jak nie przechowywać miodu, bo stwardnieje i straci swoje wartości.
Źródło: kwestiasmaku.com