Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kiszonki. Latem ogórkową gotuję inaczej, wszyscy ją uwielbiają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.08.2024 21:04

Żadne kiszonki. Latem ogórkową gotuję inaczej, wszyscy ją uwielbiają

zupa ogórkowa
Fot. Canva/arfo

Zwykle zupę ogórkową gotuję tradycyjnie z ogórków kiszonych. Natomiast, gdy nadchodzi lato, zmieniam swoje przyzwyczajenia. Przyrządzam zupę w sposób, który daje pyszny efekt. Każdy prosi o dokładkę tej wybornej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. 

Letnia wersja zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa jest jedną z najbardziej lubianych przeze mnie zup. Kwaskowaty, wyrazisty smak zawdzięcza pysznym ogórkom kiszonym. Tak właśnie smakuje niemal przez cały rok. Jednak w zależności od pory roku zmieniam sposób gotowania zupy ogórkowej.

Latem korzystam ze świeżych warzyw, są tak aromatyczne, smaczne i bardzo wartościowe. Dlatego gotuję zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Do tego trochę innych warzyw, przyprawy i szczypiorek, który dodaje ostrzejszego smaku. Taka zupa jest najlepsza na letni obiad. Poniżej znajdziesz przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków. 

ogórki
Fot. Canva/Olga Kriger
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Jak ugotować zupę ogórkową ze świeżych ogórków?

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • ½ cebuli
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • koperek lub szczypiorek
  • 60 ml śmietanki 30%
  • masło

Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle w garnku. Po chwili dodaj pokrojonego w plasterki pora. Smaż go przez 3 minuty. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte  warzywa dodaj do garnka, dołóż łyżkę masła.

Składniki często mieszaj i smaż przez 3 minuty. Dołóż też przyprawy, wlej gorący bulion i  wszystko zagotuj. Następnie gotuj jeszcze 15 minut. W międzyczasie obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do zupy i gotuj 5 minut do miękkości. Na koniec dołóż koperek. Garnek odstaw z ognia i stopniowo dolewaj śmietankę. 

Zupa ogórkowa z świeżych ogórków na obiad

Zupę ogórkową ze świeżych ogórków możesz podawać posypaną szczypiorkiem. Jest smaczna i łagodniejsza od tej tradycyjnej z ogórków kiszonych. To danie wyróżnia się też świeżością. Dzięki temu przepisowi w prosty i szybki sposób ugotujesz tę zupę. 

Wychodzi pysznie i sprawia, że trudno jej się oprzeć. Z przyjemnością sięgniesz po dokładkę. Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków będzie w sam raz na letni obiad. Pisaliśmy o tym, jakiego oleju nie należy używać do smażenia. Podpowiadaliśmy też, jak nie przechowywać miodu, bo stwardnieje i straci swoje wartości. 

zupa ogórkowa
Fot. Canva/joannawnuk

Źródło: kwestiasmaku.com