Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż jabłka na cieście francuskim i zawiń w rulon. Nie znam prostszego sposobu na deser
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.08.2024 06:07

Ułóż jabłka na cieście francuskim i zawiń w rulon. Nie znam prostszego sposobu na deser

zawijanie jabłek w ciasto francuskie
fot. youtube.com/appetizing.baking

Oto najszybszy sposób na pyszne jabłkowo-cynamonowe bułeczki. Ciasto francuskie znacznie przyspiesza ich przygotowanie. Z pewnością jesienią ten przepis znajdzie się wśród ulubionych przekąsek w wielu domach.

Proste roladki z jabłkami

Jabłoń to jedno z najpopularniejszych drzew owocowych w Polsce. W wielu ogrodach obfitość jabłek jest tak duża, że gospodynie nie nadążają z przerobem tego, co spadnie z drzewa. W takich sytuacjach proste przepisy są na wagę złota.

Deser, który tutaj prezentujemy, opiera się na najbardziej klasycznym z możliwych połączeniu smaków: jabłka z cynamonem. Sprawdzi się doskonale jesienią, kiedy przypada szczyt sezonu na te najbardziej polskie z owoców, a my tęsknimy już powoli za smakami kojarzonymi z chłodniejszą porą roku.

wykrawanie ogryzka
fot. youtube.com/appetizing.baking
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Jabłka w cieście francuskim

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Pokazana tam wersja pomija jajeczną glazurę na ciastkach, poleca za to serwować je z domowym kremem karmelowym.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Cynamon

Przepis na ciastka jabłkowe

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozprostowujemy. Jabłka obieramy – można pominąć ten krok, jeśli ich skóra jest miękka.  Kroimy na ćwiartki, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy na plasterki.

Plasterki jabłek układamy miejsce koło miejsca na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wszystko po wierzchu. Delikatnie zawijamy ciasto.

Roladę kroimy na odcinki ok. dwucentymetrowej szerokości. Układamy je płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ciasto po wierzchu, a następnie jeszcze raz posypujemy cukrem i cynamonem. Wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na cukinię faszerowaną i niezwykłą mizerię Ewy Wachowicz.

rolada jabłkowa
fot. youtube.com/appetizing.baking