Ułóż jabłka na cieście francuskim i zawiń w rulon. Nie znam prostszego sposobu na deser
Oto najszybszy sposób na pyszne jabłkowo-cynamonowe bułeczki. Ciasto francuskie znacznie przyspiesza ich przygotowanie. Z pewnością jesienią ten przepis znajdzie się wśród ulubionych przekąsek w wielu domach.
Proste roladki z jabłkami
Jabłoń to jedno z najpopularniejszych drzew owocowych w Polsce. W wielu ogrodach obfitość jabłek jest tak duża, że gospodynie nie nadążają z przerobem tego, co spadnie z drzewa. W takich sytuacjach proste przepisy są na wagę złota.
Deser, który tutaj prezentujemy, opiera się na najbardziej klasycznym z możliwych połączeniu smaków: jabłka z cynamonem. Sprawdzi się doskonale jesienią, kiedy przypada szczyt sezonu na te najbardziej polskie z owoców, a my tęsknimy już powoli za smakami kojarzonymi z chłodniejszą porą roku.
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłemJabłka w cieście francuskim
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Pokazana tam wersja pomija jajeczną glazurę na ciastkach, poleca za to serwować je z domowym kremem karmelowym.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 1 jajko
- 100 g brązowego cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- Cynamon
Przepis na ciastka jabłkowe
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozprostowujemy. Jabłka obieramy – można pominąć ten krok, jeśli ich skóra jest miękka. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy na plasterki.
Plasterki jabłek układamy miejsce koło miejsca na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wszystko po wierzchu. Delikatnie zawijamy ciasto.
Roladę kroimy na odcinki ok. dwucentymetrowej szerokości. Układamy je płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ciasto po wierzchu, a następnie jeszcze raz posypujemy cukrem i cynamonem. Wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na cukinię faszerowaną i niezwykłą mizerię Ewy Wachowicz.