Smakosze.pl Przepisy Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy
Fot. Canva/CherriesJD

Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy

24 października 2024

Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.

Gołąbki bez zawijania

Nie sposób nazwać czegoś gołąbkami, jeśli nie łączy w sobie smaków gotowanej kapusty, ryżu i mięsa . Dodatek posmaku zalewy pomidorowej jest przeważnie miłym bonusem. Za to, choć może nie każdy purysta się z tym zgodzi, zawijanie nie jest warunkiem koniecznym prawdziwych gołąbków.

Dlatego czasem można pokusić się o lekkie oszustwo. W tym przepisie to nie kapustę faszerujemy mięsem, ale odwrotnie. Osiągamy więc potrawę z tych samych składników, jednak mniejszym wysiłkiem .

gołąbki faszerowane
fot. Canva
Wsyp sól do woreczka i zabierz na cmentarz. Przydatny trik na Wszystkich Świętych

Gołąbkowy smak z piekarnika

Choć gołąbki takie można dusić, najłatwiej przyrządzić je w piekarniku . Dzięki temu przygotowanie obiadu nie prowadzi do nadmiernego bałaganu w kuchni. Dlatego przepis ten jest genialny w swojej prostocie.

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 kg kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • Bulionetka lub domowa wegeta
  • Sól, pieprz

Pieczone mięso mielone

Kapustę kroimy na kawałki tak, by zmieściła się w garnku . Zalewamy ją wrzątkiem, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.

Kapustę odciskamy z wody. Razem z cebulą i czosnkiem drobno siekamy. Mięso mielone rozdrabniamy rękami, dolewając odrobinę wody, by rozluźniło się i napowietrzyło. Ryż płuczemy na sitku, ale nie gotujemy.

Wszystkie te składniki łączymy w misce. Dodajemy jajka i 50 ml oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na kleistą masę. Z mięsa formujemy kotleciki i układamy, zachowując odstępy, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W dwóch litrach wody rozpuszczamy bulionetkę i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy roztworem kotlety w naczyniu. Gołąbki pieczemy przez ok. 60 minut .

Wypróbuj też przepisy na racuchy z dynią i pierogi ze śledziem .

gotowanie kapusty
fot. Canva
Zacznie się jutro z samego rana. Zeskanuj przy kasie kartę Lidl Plus, a dostaniesz prezent
Wlej kilka kropel do kawy. Waga od razu pójdzie w dół
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy