Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią robię racuchy tylko z tego składnika. Wychodzą lepsze niż tradycyjne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.10.2024 09:45

Jesienią robię racuchy tylko z tego składnika. Wychodzą lepsze niż tradycyjne

racuchy z cukrem
Fot. Canva/PingPongCat

Oto przepis na bardzo niecodzienne racuchy. Główną rolę odgrywa w nich dynia – sezonowy przysmak, którego doroczne zatrzęsienie przeżywamy na przełomie października i listopada. Warto cieszyć się nią, póki jest, właśnie dzięki takim recepturom.

Racuchy z dyni

Racuchy to najlepszy sposób, żeby bogactwo owoców i warzyw zaprząc do przygotowania pożywnego śniadania. W tym wypadku jednak nie serwujemy ich w większych kawałkach – ani na talerzu obok przekąski, ani w cieście. W zamian przygotowujemy racuchy na bazie dyniowego purée.

Podobno przepis ten pojawił się sto lat temu w książce kucharskiej dla polskich imigrantów w Ameryce. Rzeczywiście, będąc w tym kraju jesienią trudno nie zainteresować się dynią. Rolę inspiracji mogły też odegrać amerykańskie pankejki, czyli puszyste naleśniki.

placki z dyni

Nikt nie wierzy, jaki farsz dodaję do pierogów. Mięso i kapusta mogą się schować

Placki z dyni

Zaletą tego przepisu jest to, że zawiera mało dodanego cukru. Dynia, ze swoim charakterystycznym, warzywno-słodkim posmakiem, starcza w dużym stopniu za słodzik. Bazę racuchów, czyli purée z dyni, można przygotować w większej porcji na zapas i zawekować.

Składniki

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 80 g puree z dyni
  • 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • Masło klarowane do smażenia

Dynia na śniadanie

Aby przygotować puree z dyni, po prostu pieczemy ją lub gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z odrobiną wody dla wyrównania konsystencji. Puree takie można przechowywać w lodówce do podobnych przepisów, a część zawekować i odstawić do spiżarni.

Sodę rozpuszczamy w małej ilości wody. Jajka ubijamy na lśniącą, dobrze napowietrzoną masę. Dodajemy do nich pozostałe składniki placków i ubijamy rózgą, aż nie będzie grudek, a składniki dobrze się połączą.

Ciasto nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego. Smażymy z obu stron, aż będą złociste. Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z niezwykłym farszem i przetwory z buraczków bez octu.

placki smażone