Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam
Heni Foks gotuje wyborny bigos staropolski. Pyszne danie przyrządza z kapusty kiszonej i białej. Nie brakuje w nim mięsa ani kiełbasy. Taki bigos nasyci i rozgrzeje w chłodne dni.
Bigos staropolski smakuje i rozgrzewa
Zimą mamy ochotę na smaczne i pożywne dania . Dlatego warto sięgnąć po znakomitą recepturę od popularnej blogerki kulinarnej Heni Foks. Doświadczona pasjonatka gotowania robi bigos z kapusty kiszonej i białej .
Danie pełne jest mięsa, kiełbasy i przypraw. Takie połączenie zapewnia doskonały smak. Bigos staropolski z przepisu Heni Foks jest pyszny i kwaśno-słodki . Z przyjemnością zjemy go na zimowy obiad. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować bigos staropolski z przepisu Heni Foks?
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- ½ główki białej kapusty
- 800 g szynki wieprzowej
- 200 g boczku wędzonego
- ½ kg kiełbasy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 3 liście laurowe
- 5 liści ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie bigosu staropolskiego zaczniemy od pokrojenia cebuli, boczku, szynki i kiełbasy. Białą kapustę gotujemy 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiszoną kapustę gotujemy 60 minut pod przykryciem .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Boczek z cebulą i czosnkiem podsmażamy. Dodajemy mięso, podlewamy wodą i dusimy 60 minut . Kapusty białej nie odcedzamy, tylko kapustę kiszoną. Następnie do mięsa dokładamy kiełbasę i chwilę smażymy. Do kapusty dokładamy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek.
Bigos staropolski pyszny jak nigdy
Składniki mieszamy i dokładamy do kapusty zawartość patelni. Bigos gotujemy ok. 20 minut. Danie można zagęścić zasmażką. Po 20 minutach gotowania bigos staropolski jest już gotowy. Wychodzi smaczny, kwaśny, ale też lekko słodki . Dobrze doprawiony będzie smakował zimą.
Jest jeszcze lepszy po podgrzaniu. Można jeść go z pajdą świeżego chleba lub z ziemniakami . Danie rozgrzewa i syci. Każdy chętnie po nie sięgnie i poprosi też o dokładkę. Pisaliśmy, jak zrobić bieszczadzkie fuczki . Ostrzegaliśmy przed jajkami skażonymi salmonellą .