Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

30 stycznia 2025

Heni Foks gotuje wyborny bigos staropolski. Pyszne danie przyrządza z kapusty kiszonej i białej. Nie brakuje w nim mięsa ani kiełbasy. Taki bigos nasyci i rozgrzeje w chłodne dni.

Bigos staropolski smakuje i rozgrzewa

Zimą mamy ochotę na smaczne i pożywne dania . Dlatego warto sięgnąć po znakomitą recepturę od popularnej blogerki kulinarnej Heni Foks. Doświadczona pasjonatka gotowania robi bigos z kapusty kiszonej i białej .

Danie pełne jest mięsa, kiełbasy i przypraw. Takie połączenie zapewnia doskonały smak. Bigos staropolski z przepisu Heni Foks jest pyszny i kwaśno-słodki . Z przyjemnością zjemy go na zimowy obiad. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

bigos
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać

Jak ugotować bigos staropolski z przepisu Heni Foks?

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • ½ główki białej kapusty
  • 800 g szynki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • ½ kg kiełbasy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 3 liście laurowe
  • 5 liści ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie bigosu staropolskiego zaczniemy od pokrojenia cebuli, boczku, szynki i kiełbasy. Białą kapustę gotujemy 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiszoną kapustę gotujemy 60 minut pod przykryciem .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Boczek z cebulą i czosnkiem podsmażamy. Dodajemy mięso, podlewamy wodą i dusimy 60 minut . Kapusty białej nie odcedzamy, tylko kapustę kiszoną. Następnie do mięsa dokładamy kiełbasę i chwilę smażymy. Do kapusty dokładamy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek.

bigos
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Bigos staropolski pyszny jak nigdy

Składniki mieszamy i dokładamy do kapusty zawartość patelni. Bigos gotujemy ok. 20 minut. Danie można zagęścić zasmażką. Po 20 minutach gotowania bigos staropolski jest już gotowy. Wychodzi smaczny, kwaśny, ale też lekko słodki . Dobrze doprawiony będzie smakował zimą.

Jest jeszcze lepszy po podgrzaniu. Można jeść go z pajdą świeżego chleba lub z ziemniakami . Danie rozgrzewa i syci. Każdy chętnie po nie sięgnie i poprosi też o dokładkę. Pisaliśmy, jak zrobić bieszczadzkie fuczki . Ostrzegaliśmy przed jajkami skażonymi salmonellą .

bigos
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zrobiłam ten deser z przepisu koleżanki. Nietypowy składnik zaskoczył całą rodzinę
Od 1 lutego w życie wchodzi nowe prawo. Chodzi o niedziele handlowe
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy