Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę
Czasem testuję nowe przepisy. Tak było też tym razem. Na mój kulinarny warsztat trafił przepis na ciasto o nazwie Marlenka. Niebo w gębie to mało powiedziane. Ciasto z miodu i kajmaku jest warte upieczenia.
Ciasto Marlenka poleca się na deser
Jeśli uwielbiasz pyszne ciasta , to poznaj ten przepis. Ostatnio z tej receptury upiekłam ciasto o nazwie Marlenka . Ten znakomity wypiek robi się z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym . O dziwo ciasto nie wychodzi zbyt słodkie.
Jest po prostu idealne. Rozpływa się w ustach i dlatego postanowiłam, że znów upiekę je na niedzielę . Jestem pewna, że już często będę sięgać po przepis na ciasto Marlenka. Receptura pochodzi z kanału YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto o nazwie Marlenka?
Składniki na spody:
- 150 g masła lub margaryny
- 3 szklanki maki pszennej
- 5 łyżek miodu
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżki octu spirytusowego 10%
- 3 jajka
Składniki na krem:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
- ¾ litra mleka
- 400 g masy kajmakowej
- 250 g masła
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodów. Do garnka przełóż masło, rozpuść i wsyp cukier puder. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. W kubeczku wymieszaj ocet z sodą. Wlej do garnka. Masa zacznie się pienić. Cały czas gotuj i mieszaj. Gdy ściemnieje i będzie miała bursztynowy kolor, to zdejmij z ognia.
Trochę ją przestudź, wbij jajka i wsyp mąkę. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli się klei, podsyp mąką. Ciasto powinno wyjść elastyczne i błyszczące. Podziel je na 5 równych części. 6 część powstanie z okrawków ciasta. Każdą część wałkuj bardzo cienko . Następnie przenieś do blaszki o wymiarach 25 na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pełne miodu i kajmaku
Skrawki ciasta odłóż, bo z nich powstanie szósty spód. Każdy spód piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy każdy spód będzie już upieczony, zrób krem . Do garnka wlej mleko, wsyp budynie, wymieszaj i zagotuj. Masę ostudź. Masło o temperaturze pokojowej zmiksuj na puch.
Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj, by uzyskać gładki krem. Następnie dodaj masę kajmakową i zmiksuj. Teraz każdy spód przełóż cienko kremem. Orzechy z kawałkami ciasta zmiel i posypuje ostatnią warstwę. Ciasto wstaw na całą noc na lodówkę, Następnego dnia podaj na deser . Pisaliśmy o tym, jak Książulo sprawdzał fast food uważany za najlepszy w Polsce. Polecaliśmy sposób na przechowywanie bigosu.