Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę
Fot. YouTube/smakikatriny

Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę

8 października 2024

Czasem testuję nowe przepisy. Tak było też tym razem. Na mój kulinarny warsztat trafił przepis na ciasto o nazwie Marlenka. Niebo w gębie to mało powiedziane. Ciasto z miodu i kajmaku jest warte upieczenia.

Ciasto Marlenka poleca się na deser

Jeśli uwielbiasz pyszne ciasta , to poznaj ten przepis. Ostatnio z tej receptury upiekłam ciasto o nazwie Marlenka . Ten znakomity wypiek robi się z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym . O dziwo ciasto nie wychodzi zbyt słodkie.

Jest po prostu idealne. Rozpływa się w ustach i dlatego postanowiłam, że znów upiekę je na niedzielę . Jestem pewna, że już często będę sięgać po przepis na ciasto Marlenka. Receptura pochodzi z kanału YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
Fot. YouTube/smakikatriny
W Dino powariowali. Mięso i warzywa za bezcen. Pospiesz się, promocja kończy się dzisiaj

Jak zrobić ciasto o nazwie Marlenka?

Składniki na spody:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 5 łyżek miodu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 jajka

Składniki na krem:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
  • ¾ litra mleka
  • 400 g masy kajmakowej
  • 250 g masła
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodów. Do garnka przełóż masło, rozpuść i wsyp cukier puder. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. W kubeczku wymieszaj ocet z sodą. Wlej do garnka. Masa zacznie się pienić. Cały czas gotuj i mieszaj. Gdy ściemnieje i będzie miała bursztynowy kolor, to zdejmij z ognia.

Trochę ją przestudź, wbij jajka i wsyp mąkę. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli się klei, podsyp mąką. Ciasto powinno wyjść elastyczne i błyszczące. Podziel je na 5 równych części. 6 część powstanie z okrawków ciasta. Każdą część wałkuj bardzo cienko . Następnie przenieś do blaszki o wymiarach 25 na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pełne miodu i kajmaku

Skrawki ciasta odłóż, bo z nich powstanie szósty spód. Każdy spód piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy każdy spód będzie już upieczony, zrób krem . Do garnka wlej mleko, wsyp budynie, wymieszaj i zagotuj. Masę ostudź. Masło o temperaturze pokojowej zmiksuj na puch.

Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj, by uzyskać gładki krem. Następnie dodaj masę kajmakową i zmiksuj. Teraz każdy spód przełóż cienko kremem. Orzechy z kawałkami ciasta zmiel i posypuje ostatnią warstwę. Ciasto wstaw na całą noc na lodówkę, Następnego dnia podaj na deser . Pisaliśmy o tym, jak Książulo sprawdzał fast food uważany za najlepszy w Polsce. Polecaliśmy sposób na przechowywanie bigosu.

ciasto
Fot. YouTube/smakikatriny
Obsmażone mięso na gulasz zalewam zawsze taką wodą. Nie jest twarde i żylaste
Kroję ziemniaki, kładę na blaszce i wlewam ten sos. Nie ma lepszego obiadu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy