Kroję ziemniaki, kładę na blaszce i wlewam ten sos. Nie ma lepszego obiadu
Szybki obiad to czasem konieczność. W takich sytuacjach przyrządzam zapiekankę z ziemniaków. Zalewam je apetycznym sosem i już wkrótce pyszne danie trafia na mój stół. Każdemu polecam ten przepis na wyśmienity obiad.
Szybki obiad, czyli zrób zapiekankę
Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, robię jedno. Sięgam po przepis na smaczną zapiekankę. Przygotowuję ją z zapiekanych ziemniaków, które zalewam sosem. Przyrządzam go z jajek, pomidorów i groszku. Zapiekankę wstawiam do piekarnika.
Już po 25 minutach szybki obiad jest gotowy. Pyszna zapiekanka pod serową pierzynką dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu. Przepis na to danie możesz zobaczyć na kanale YouTube Kostliche Hausrezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zrób przed posadzeniem cebuli w październiku. Wiosną zbierzesz wielkie główkiJak przygotować zapiekankę na szybki obiad?
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 papryka
- 4 jajka
- pomidory koktajlowe
- szczypiorek
- ¾ szklanki śmietany
- zielony groszek z puszki
- sól
- pieprz
- 100 g mozzarelli
- słodka papryka
Przygotowanie zapiekanki zacznij od umycia, obrania i pokrojenia w dość cienkie plastry ziemniaków. Podsmaż je na oleju, dodaj sól i słodką paprykę. W trakcie smażenia ziemniaki przewracaj. Gdy będą miały już złoty kolor, zdejmij patelnię z ognia.
Przygotuj sos, którym zalejesz ziemniaki. Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i rozmąć. Pokrój pomidorki, szczypiorek i dodaj je do jajek. Dołóż śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej sosem, wsyp na wierzch zielony groszek i posyp obficie startą mozzarellą.
Zapiekanka pełna smaku na jesień
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upływie tego czasu danie od razu podawaj. Wychodzi pyszne, a warzywa w sosie śmietanowym rozpływają się w ustach. Roztopiony i ciągnący się ser tez dodaje smaku.
Taki szybki obiad polubi cała rodzina. U mnie w domu zapiekanka już stała się hitem. Przyrządzam ją szybko i równie szybko znika z talerzy. Każdy sobie chwali taki posiłek. Pisaliśmy, jak z fusów po kawie zrobić nawóz do kwiatów i środek do czyszczenia garnków. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej usmażyć wątróbkę.