Zrobiłam na próbę sernik koronkowy od Heni. Był tak dobry, że podam go na Andrzejki
Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.
Sernik od Heni, czyli koronkowa robota
Przepisy Heni Foks pobijają internet. Receptury popularnej blogerki kulinarnej są cenione za pyszny efekt i nieskomplikowane przygotowanie. Tak też właśnie jest z sernikiem koronkowym. Ciasto zrobione z sera z wiaderka na kakaowym spodzie i z dodatkiem maku, kisielu smakuje, że palce lizać.
Dlatego warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis. Sernik uda się jak nigdy dotąd. Pełen apetycznych warstw podbije podniebienie niejednego smakosza . Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić sernik koronkowy z przepisu Heni Foks?
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- ¾ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- forma 17 na 27 cm
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- ½ szklanki maku
- 1 kisiel
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru
- szczypta kurkumy
Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia spodu. Do mąki dodaj szczyptę soli, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Wbij jajko i wlej olej . Składniki dokładnie zmiksuj. Większą część ciasta wyłóż na spód formy, a mniejszą zostaw na wierzch ciasta. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.
Dołóż ser z wiaderka i dokładnie połącz składniki. Wsyp szczyptę kurkumy a sernik zyska bardziej żółty kolor. Do miseczki wsyp kisiel i przełóż część masy serowej. Do drugiej miseczki wsyp mak i też przełóż tam część masy. W sumie masę dzielimy na 3 części . Mieszamy masę z poszczególnymi składnikami.
Sernik koronkowy, czyli pysznie i pięknie
Teraz masę serową bez dodatków przełóż na spód w formie, wygładź powierzchnię i kładziemy masę serową z kisielem . Warstwa będzie miała delikatnie różowy kolor. Wyłóż też warstwę masy z makiem. Na wierzch wyłóż pozostałe pokruszone ciasto .
Sernik koronkowy piecz w 170 stopniach przez 60 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach. Wychodzi niezwykle efektownie. Kolorowe warstwy sera robią wrażenie . Ciasto wychodzi pyszne, pięknie wyrasta i jest proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o sposobie Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie ciekawego grzyba. Informowaliśmy o krytykowaniu polskiego mięsa przez Niemców.