Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam na próbę sernik koronkowy od Heni. Był tak dobry, że podam go na Andrzejki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Zrobiłam na próbę sernik koronkowy od Heni. Był tak dobry, że podam go na Andrzejki

3 listopada 2024

Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.

Sernik od Heni, czyli koronkowa robota

Przepisy Heni Foks pobijają internet. Receptury popularnej blogerki kulinarnej są cenione za pyszny efekt i nieskomplikowane przygotowanie. Tak też właśnie jest z sernikiem koronkowym. Ciasto zrobione z sera z wiaderka na kakaowym spodzie i z dodatkiem maku, kisielu smakuje, że palce lizać.

Dlatego warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis. Sernik uda się jak nigdy dotąd. Pełen apetycznych warstw podbije podniebienie niejednego smakosza . Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dół

Jak zrobić sernik koronkowy z przepisu Heni Foks?

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • forma 17 na 27 cm

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • ½ szklanki maku
  • 1 kisiel
  • 1 budyń
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia spodu. Do mąki dodaj szczyptę soli, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Wbij jajko i wlej olej . Składniki dokładnie zmiksuj. Większą część ciasta wyłóż na spód formy, a mniejszą zostaw na wierzch ciasta. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.

Dołóż ser z wiaderka i dokładnie połącz składniki. Wsyp szczyptę kurkumy a sernik zyska bardziej żółty kolor. Do miseczki wsyp kisiel i przełóż część masy serowej. Do drugiej miseczki wsyp mak i też przełóż tam część masy. W sumie masę dzielimy na 3 części . Mieszamy masę z poszczególnymi składnikami.

Sernik koronkowy, czyli pysznie i pięknie

Teraz masę serową bez dodatków przełóż na spód w formie, wygładź powierzchnię i kładziemy masę serową z kisielem . Warstwa będzie miała delikatnie różowy kolor. Wyłóż też warstwę masy z makiem. Na wierzch wyłóż pozostałe pokruszone ciasto .

Sernik koronkowy piecz w 170 stopniach przez 60 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach. Wychodzi niezwykle efektownie. Kolorowe warstwy sera robią wrażenie . Ciasto wychodzi pyszne, pięknie wyrasta i jest proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o sposobie Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie ciekawego grzyba. Informowaliśmy o krytykowaniu polskiego mięsa przez Niemców.

sernik
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Wrzucam makaron do wody i dodaje 2 składniki. Obiad gotowy w 30 minut, rodzina zawsze prosi o dokładki
Rząd chce zakazać handlu w kolejny dzień w roku. Branża oponuje, w komentarzach wrze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy