Strzelczyk przygotował najdziwniejszy grzyb, jaki widziałeś. Zrobił z niego coś cudownego
Tomasz Strzelczyk jest najwyraźniej mistrzem nie tylko gotowania, lecz także grzybiarstwa. Z lasu przyniósł niezwykły okaz. Siedzuń sosnowy, czyli inaczej kozia broda, to delikatesowy grzyb.
Strzelczyk gotuje kozią brodę
Większość średnio zaawansowanych grzybiarzy pewnie nie zwróciłaby nawet uwagi na ten okaz. Siedzuń sosnowy nie przypomina zwykłego grzyba, z kapeluszem na nóżce. Wygląda raczej jak rafa koralowa, porastając krzaczastymi owocniami sosnowe stanowiska. Nazwy opisują go dobrze: znany jest jako kozia broda, strzępiak kędzierzawy czy szmaciak gałęzisty.
Zazwyczaj kulisty, przypominający główkę kędzierzawej kapusty o wielkości 20-30 cm, potrafi być prawdziwym monstrum. Według księgi rekordów Guinessa, to właśnie tej odmiany był największy znaleziony grzyb na świecie. Natrafił na niego w 1977 roku grzybiarz pod Piotrkowem Trybunalskim, a okaz miał 1 m średnicy i 20 kg wagi.
Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzecznyDanie z siedzunia sosnowego
Gdyby dać taki ogromny grzyb do rąk Tomaszowi Strzelczykowi, zapewne przyrządziłby dla pułku wojska taki oto sos. Jego przepis jest niezwykle prosty, ale – przez użycie koziej brody – niezwykły. To duszone grzyby ze śmietaną i cebulką.
Składniki
- 800 g siedzunia sosnowego
- Strzelczyk dodaje także kilka maślaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- Masło
- Sól, pieprz
Sos z nietypowym grzybem
Grzyb czyścimy, dzielimy na mniejsze kawałki i przelewamy wrzątkiem, by pozbawić go goryczki. Cedzimy po maksymalnie kilkunastu sekundach. Odstawiamy do przestudzenia i siekamy.
Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w pióra. Na patelni roztapiamy dużą grudkę masła, dodajemy cebulę i podsmażamy. Inne surowe grzyby (jeśli używamy), dodajemy wcześniej. Po podsmażeniu przez chwilę, na patelnię wrzucamy posiekaną kozią brodę.
Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy i dusimy wszystko. Kiedy grzyby będą miękły, zalewamy je na patelni śmietanką. Dusimy jeszcze przez chwilę i podajemy.
Wypróbuj też przepis na zupę fasolową z kiełbasą i dowiedz się, który dyskont płaci najlepiej.