Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.11.2024 15:16

Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny

Lada z mięsem
Fot. Marek BAZAK/East News

Wzburzenie wywołała wypowiedź niemieckiego eksperta. W krótkim zdaniu obraził polskich hodowców, produkujących mięso. Padły słowa, z którymi rodzimi wytwórcy kompletnie się nie zgadzają. Poszło pośrednio o pieniądze.

Zarzuty wobec polskiego mięsa

W niemieckich mediach pojawiła się kontrowersyjna wypowiedź. Dotyczyła różnic w cenach pomiędzy mięsem polskim, a niemieckim. Krajowa Rada Drobiarstwa zareagowała natychmiast. Według niej są to “krzywdzące stwierdzenia”.

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. Co ciekawe, zarówno w Polsce jak i w Niemczech tradycyjną potrawą z tej okazji jest gęsina. To właśnie o mięso z gęsi rozpętała się cała kłótnia. Zaczęło się od cen, skończyło znacznie dalej.

surowa gęś.jpg
Fot. Canva
Na długi weekend to ciasto jest hitem. Smakuje i wygląda tak, że zrobisz od razu 3 blachy

Oczernianie polskich hodowców mięsa

Zaczęło się od wypowiedzi dla niemieckiej gazety “Bild”. Właśnie na jej łamach Lorenz Eskildsen, dyrektor Federalnego Stowarzyszenia Wiejskich Hodowli Gęsi, porównywał ceny drobiu produkcji niemieckiej, do tego pochodzącego z Polski. Niemiecka gęś kosztuje od 18 do 22 euro (od nieco ponad 78 zł do niespełna 96 zł) za kilogram. Gęś z Polski lub Węgier jest znacznie tańsza- w granicach 4-5 euro (od około 17 zł do 21 zł) za tę samą wagę.

Eskildsen pokusił się o wskazanie, skąd bierze się taka różnica. To właśnie te słowa tak rozwścieczyły polskich hodowców.

Dzieje się tak, ponieważ te gęsi są zwykle przymusowo tuczone, co w Niemczech jest zabronione ze względu na dobrostan zwierząt- zawyrokował.

Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać.

Krajowa Rada Drobiarstwa reaguje

Krajowa Rada Drobiarstwa wystosowała oświadczenie dotyczące powyższej wypowiedzi. Jego tekst ukazał się na łamach portalu next.gazeta.pl:

Uważamy tę wypowiedź za formę nieuczciwej konkurencji i bezpodstawne oczernianie polskich hodowców gęsi- czytamy w oświadczeniu

Jednocześnie podkreślamy, że zarówno niemieckich, jak i polskich hodowców obowiązują te same wyśrubowane unijne normy dotyczące dobrostanu zwierząt, których przestrzeganie jest kontrolowane przez Inspekcję Weterynaryjną

Przypomniano także kolejną ważną kwestię. W Polsce przymusowe tuczenie zwierząt jest prawnie zakazane.

w Polsce produkcja gęsi na stłuszczoną wątrobę została zakazana na mocy Ustawy o ochronie zwierząt już od 1 stycznia 1999 r.- powołuje się na przepisy Krajowa Rada Drobiarstwa.

Poznaj najlepszy przepis na kotlety mielone oraz sprawdź, jak zrobić ogórki kiszone, by chrupały jak trzeba.

pieczona gęś.jpg
Fot. Canva