Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka
Canva

Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka

28 stycznia 2024

Codzienne robienie sałatki zabiera sporo czasu. Jednak, czy można ją przygotować na 2 tygodnie? Dzięki patentowi koleżanki robię teraz smaczną surówkę na kilkanaście dni.

Sałatka na 2 tygodnie, czyli smak na dłużej

Gotowanie obiadów i codzienne siekanie warzyw na surówki może zająć nam naprawdę dużo czasu. Gdy jesteśmy zmęczeni po pracy, takie kuchenne czynności bywają wyczerpujące. Jednak można przyrządzić surówkę na 2 tygodnie. Patent pokazała mi koleżanka. Teraz polecam go wszystkim zapracowanym i zabieganym smakoszom.

Tej surówki na 2 tygodnie nie trzeba pasteryzować. Wystarczy przygotować duży słoik i zrobiona surówka wytrzyma w nim długi czas. Ten smaczny dodatek do obiadu zrobimy z białej kapusty. Zajmie nam to jedynie kwadrans. Następnie musimy odczekać dobę, a potem surówka jest już gotowa do jedzenia.

kapusta
Canva/Nedilko
1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych

Jak zrobić surówkę na 2 tygodnie?

Składniki:

  • główka marchewki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 litr wody
  • 200 g cukru
  • 200 ml octu
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie surówki zaczynamy od oczyszczenia kapusty i jej poszatkowania. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebule siekamy, a następnie warzywa przekładamy do dużego garnka, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Teraz zajmiemy się zalewą. W garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, cukrem i solą.

Gdy zacznie się gotować, zalewamy nią warzywa w garnku. Przykrywamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia przekładamy warzywa z zalewą do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki i korzystamy nawet przez 2 tygodnie.

Surówka na 2 tygodnie do każdego obiadu

Tak przyrządzona surówka z kapusty jest bardzo smaczna i zdrowa. W lodówce wytrzyma 2 tygodnie . Niektórzy jedzą ją nawet znacznie dłużej, ale optymalny czas jej świeżości to właśnie 2 tygodnie. Surówka jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którym brakuje czasu na codzienne przyrządzanie surówek do obiadu.

Ten smaczny dodatek będzie pasował zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Nawet zwykła kanapka z 2 tygodniową surówką nabierze wyjątkowego smaku . Poza tym ta surówka dostarczy nam niezłej porcji witamin. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane filety z kurczaka z pysznym farszem. Podawaliśmy też przepis na wyborny gotowany schab.

surówka
Canva/peredniankina

Źródło: mojegotowanie.pl

Biorę czerstwe pieczywo i zalewam je mlekiem. Nic się nie marnuje, a ja mam obłędy posiłek
Do przepisu na ten gulasz wracam co i raz. Robię od razu dużą porcję, starcza nawet na 3 dni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy