Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.01.2024 18:32

Na filet z kurczaka nakładam aromatyczną pastę zrobioną z pysznych składników. Mega danie

filet z kurczaka
youtube.com/@leckerschnell

Te pieczone kotlety z kurczaka zapiekane pod farszem i pierzynką z żółtego sera praktycznie robią się same. Wystarczy rozbić i przyprawić mięso, zmieszać w salaterce kilka składników i odczekać krótką chwilę, aż piekarnik zrobi swoje. Efekt jest piorunujący.

Kotlety z piersi kurczaka

Białe mięso z kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs jakie znamy. Jest chude, bogate w białko i jest doskonałym nośnikiem niezwykłych mieszanek smaków. Wystarczy przyprawić je np. wybranymi ziołami.

W tym przepisie korzystamy z tej właśnie właściwości mięsa z piersi kurczaka. Jednak kiedy już naszykujemy kotlety, nie wstawiamy ich prosto do piekarnika. Przyrządzamy na ich bazie niezwykłe i bogate danie.

kotlet z kurczaka z serem
fot. youtube.com/@leckerschnell
Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre

Faszerowane białe mięso z piekarnika

W tym przepisie dużą rolę odgrywają przyprawy, które nadają potrawie aromatu. Używamy tu mieszanki przypraw i soku z cytryny. Kanał kulinarny Lecker Schnell, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje mieszankę włoską opartą na suszonej bazylii, rozmarynie i tymianku. Pamiętajmy, by w sklepie wybrać zdrowszy wariant białego mięsa z chowu ekologicznego. Takie piersi są przeważnie mniejsze od innych.

Składniki

  • 2 możliwie duże filety z kurczaka z chowu ekologicznego
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Po pęczku natki pietruszki i koperku
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g suchej mozzarelli w wiórkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony czosnek, zioła prowansalskie

Zapiekamy kotlety drobiowe

Kurczaka kroimy z grubości na niezbyt grube kotlety. W zależności od rozmiaru piersi wyjdą z niej dwie albo trzy warstwy. Układamy je na desce, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny, odczekujemy chwilę i nacieramy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.

Pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajko i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek i pietruszkę kroimy. Czosnek przeciskamy na prasce. Składniki te mieszamy w misce, dodając majonez, na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety układamy obok siebie na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Każdy z kotletów przykrywamy grubą warstwą farszu. Posypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut, aż ser na naszych kotletach dobrze się rozpuści i nieco przyrumieni. Serwujemy niezwłocznie.

Wypróbuj też śniadaniowy przepis na jajko zapiekane w pomidorach i przekąskę w postaci paluszków ziemniaczanych.

Przyprawione kotlety z kurczaka
fot. youtube.com/@leckerschnell