Smakosze.pl Przepisy Zrywam w ogrodzie i robię z niej syrop. Zimą mi za niego dziękują
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Zrywam w ogrodzie i robię z niej syrop. Zimą mi za niego dziękują

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zbierz w ogrodzie jeden składnik i przygotuj z niego doskonały syrop. Zimą sprawdzi się doskonale przy leczeniu przeziębienia i problemów z układem oddechowym. Ten naturalny produkt z przepisem przygotujesz bardzo szybko.

Syrop jest dobry na wszystko

Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co zrobione z naturalnych składników jest zdrowe i pożyteczne dla naszego organizmu. Właśnie takie jest syrop, który przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Przygotujesz go ze składnika, który możesz zebrać w ogrodzie lub posadzić w doniczce.

O tym, co potrzebujesz, dowiesz się, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Dzięki składnikom syrop wyjdzie doskonały i zdrowy.

blendowanie.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Ogromna zmiana w Żabkach. Klienci nie będą kryli zachwytu

Ten produkt zbierzesz w ogrodzie

Syrop przyrządzisz z mięty. Możesz posadzić ją w ogrodzie, zebrać lub kupić świeżą w doniczce w popularnych marketach. Przyrządzony z niej syrop wspomaga układ oddechowy i odpornościowy, więc doskonale sprawdzi się w zimę. Przygotuj go właśnie teraz, a na sezon zachorowań będzie, jak znalazł. Proporcje oraz potrzebne produkty umieszczone na liście poniżej. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 60 g świeżej mięty
  • 600 ml wody
  • 600 g cukru
  • 1 cytryna

Przepis na syrop z mięty

Zacznij od umycia liści mięty. Zblenduj je na jednolitą pulpę. Do garnka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj składniki. Umytą cytrynę obierz ze skóry i wyciśnij z niej sok. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

Do gotującej się wody, dodaj zblendowaną miętę oraz sok z cytryny. Wymieszaj składniki i gotuj je przez 5 minut. Sitko wyłóż gazą i przecedź przez nią syrop.  Następnie wlej go do wyparzonych butelek lub słoików. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź

cedzenie.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lata
Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy