Mięta to roślina, która od dawien dawna wykorzystywana jest przez ludzi. Wszystko za sprawą jej smaku i aromatu, który jest niepowtarzalny.
Nie dla wszystkich ten przepis będzie zaskoczeniem. Jednak o ile rzadko dodajemy do pierogów ruskich zioła, to niektóre z nich są wręcz trudne do wyobrażenia jako składniki farszu. Tym większe zdziwienie, jak bardzo dobrze pasują.
Masz myszy w domu? Zapomnij o niehumanitarnych pułapach i nieskutecznych trutkach. Istnieją skuteczniejsze domowe sposoby na myszy, z którymi raz-dwa pozbędziesz się szkodników. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je odstraszyć.
Walka ze szkodnikami w domu jest często nierówna, a gdy te zalęgną się w domu, trudno się ich pozbyć. Nie inaczej jest ze szczurami. Istnieją jednak metody, w dodatku naturalne, które ułatwiają to zadanie.Szczury uwielbiają nasze domy i mieszkania z uwagi na stabilną temperaturę, łatwy dostęp do pokarmu i względne bezpieczeństwo. Poniżej zdradzę wam kilka patentów na usunięcie tych gryzoni z domostwa.
Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, to poznaj pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie tego napoju. Wystarczy, że dodasz do kawy listki popularnego zioła, a napój zyska wyjątkowy smak i cenne właściwości dla zdrowia.
Zbierz w ogrodzie jeden składnik i przygotuj z niego doskonały syrop. Zimą sprawdzi się doskonale przy leczeniu przeziębienia i problemów z układem oddechowym. Ten naturalny produkt z przepisem przygotujesz bardzo szybko.
Domowy kompot śliwkowy to jeden z podstawowych przetworów, jakie przygotowujemy latem. Część idzie do piwnicy, ale część przeznaczamy do wypicia niemal od razu. Do tej drugiej warto dodać niezwykły, orzeźwiający składnik.
Upały dają ci się we znaki? Poznaj herbatę przygotowaną z jednego składnika, która doskonale sprawdzi się na wysokie temperatury. Gasi pragnienie i orzeźwia lepiej niż inny napój. Dowiedz się, jak i z czego ją przygotować, a dyskomfort wywołany wysoką temperaturą odejdzie w niepamięć.
Co można zrobić z listków mięty i cukru? Najsmaczniejszy deser, który zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i poczęstuj domowników. Będzie smakował im tak bardzo, że poproszą cię, abyś robiła go częściej. Z tym przepisem upieczesz go bardzo szybko.
Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.
Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
Pierogi ruskie będą jeszcze lepsze, jeśli zamiast cebuli dodacie do farszu świeżą miętę. Aromatyczne zioło sprawi, że danie stanie się lekkie w odbiorze i przyjemnie orzeźwiające. Jednocześnie pozostanie sycące, więc idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Spróbujecie?
Napój na upał powinien chłodzić i orzeźwiać. Herbata stosowana przez mieszkańców Maroka idealnie spełnia te kryteria. Wcale nie jest mrożona — tej wszyscy się wystrzegają. Wiemy, dlaczego i podajemy znany przepis na napar wspaniale gaszący pragnienie.
Co się stanie, gdy zmiksujemy cukier z miętą? Powstanie pyszne połączenie słodyczy i naturalnej miętowej świeżości w postaci smacznych i miękkich ciastek. Maślany smak doskonale współgra z miętą. Przygotowanie tych aromatycznych ciastek jest niezwykle proste. Spróbuj koniecznie. Nie będziesz się mógł im oprzeć.
Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.
Sylwestrowa noc już tuż tuż, a taka okazja nie może obejść się bez kolorowych drinków. Rozmaite napitki warto przed podaniem schłodzić. Możesz zrobić to za pomocą pomysłowych kostek lodu z rozmaitymi dodatkami. Takie rozwiązanie dostarcza nie tylko walorów estetycznych, ale również smakowych.W kwestii przygotowania niezwykłych kostek lodu ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia. Zamroź owoce, zioła, a nawet pasujące do poszczególnych drinków napoje. Goście będą absolutnie zachwyceni takim rozwiązaniem i będą wspominać je jeszcze przez długi czas.
Przepis na pierogi ruskie jest banalnie prosty. Gotowane ziemniaki, twaróg i cebulka, zawinięte w delikatne ciasto. Spróbuj jednak dodać do farszu świeżej mięty. Gwarantujemy, że smak takich pierogów ruskich jest oszałamiający.Mięta dodaje pierogom ruskim niebywałej rześkości, która przyjemnie równoważy pozostałe, nieco cięższe składniki farszu. Odpowiedni efekt zapewnią jedynie liście świeżej mięty. Takie liście, zwinięte i poszatkowane, uwolnią z siebie maksymalną ilość aromatu.
Zastanawiasz się, co najlepiej pić w upał? Uniwersalnym napojem jest woda, jednak doskonale spisze się także orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc — cytryna. Przygotowany napój pij po uprzednim schłodzeniu, a doskonale cię nawodni i ożywi.Kiedy upał daje się we znaki, nie mamy ochoty na sycące posiłki, tylko bardzo chce się nam pić. To naturalny mechanizm obronny organizmu, chroniący nas przed odwodnieniem. Jednak dla naszego zdrowia i samopoczucia nie jest obojętne, czym gasimy pragnienie. Najdoskonalszym napojem na świecie jest woda, bo szybko nawadnia organizm. Nie służą nam zaś mocno słodzone, gotowe napoje, w których nie brakuje też substancji dodatkowych, takich jak aromaty i barwniki. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za wodą lub mamy ochotę na zdrowy napój ze smakiem? Przygotujcie prosty napój za grosze, którym jest sprawdzona herbatka miętowa.
Poznajcie przepis na przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Jest on prawdziwym hitem wśród przetworów, bo robi się go prosto i szybko, a jest smaczny i aromatyczny. Taki syrop można dodać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów. Szybkie orzeźwienie gwarantowane.Syrop z mięty można kupić gotowy. Zwykle jest bardziej zielony, niż to przewidziała natura. Ale i w smaku jest wyraźniejszy i taki jakby mniej naturalny. Czemu więc samemu nie zrobić domowego, miętowego syropu? O tej porze roku w wielu ogródkach mięta rośnie jak szalona. Można ją więc przerobić na coś smacznego, co z pewnością zimą będzie cieszyło nasze podniebienia.
Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem. My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami. W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.
Szukasz pomysłu na pyszny, chłodzący napój? Proponujemy orzeźwiającą lemoniadę z arbuza. Zawiera mały, tajny dodatek, który podkręca jej smak. Są nim zielone listki świeżej mięty. Błyskawicznie dodają one całości aromatu, a także zwiększają orzeźwiające i chłodzące działanie napoju. Klasyczna lemoniada, jak sama nazwa wskazuje, robiona jest z cytryny. Jednak jeśli chcecie odmienić sobie nieco klasyczny smak tego popularnego napoju, możecie też przygotować lemoniadę z innych owoców. Jednym z jej składników będzie oczywiście cytryna, która doda całości kwaśnego, orzeźwiającego smaku. Za jej sprawą lemoniadę będziesz mógł zrobić nawet ze słodkawych, mało wyrazistych w smaku owoców. Takich jak na przykład arbuz.
Napoje energetyczne wydają się dobrym pomysłem na pobudzenie, gdy mamy dużo pracy. Jednak, zamiast sięgać po gotowy, pełny niekoniecznie zdrowych dodatków, energetyk ze sklepu, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy zaparzyć zieloną herbatę i zmieszać ją z utartymi z cukrem i sokiem z cytryny listkami mięty. Kombinacja dostarczy wam energii i doskonale orzeźwi. Spróbujecie?Napoje z dodatkiem mięty przyjemnie orzeźwiają, a nawet, pomagają złagodzić bóle głowy. Łącząc tę pyszną roślinę z energetyzującą i bogatą w antyoksydanty zieloną herbatą uzyskamy wyśmienity, a przede wszystkim zdrowy, płyn o właściwościach pobudzających.Zawarta w zielonej herbacie kofeina da nam zastrzyk energii, a sok z cytryny dostarczy wzmacniającej dawki witaminy C. Pyszny napój pomoże nam więc skoncentrować się i sprawnie uporać ze stojącymi przed nami zadaniami. Jest przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.
Mięta to zioło cenione nie tylko ze względu na swój orzeźwiający smak, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne. Roślina ma wręcz doskonały wpływ na nasz układ pokarmowy i jest niezastąpiona przy wszelkich problemach z trawieniem. Jakie są jej inne właściwości zdrowotne?
Mięta najczęściej wykorzystywana jest jako aromat w gumach do żucia, czy deserach, takich jak lody czekoladowo-miętowe oraz czekoladkach. Roślina ta ma jednak znacznie więcej zdolności, które sprawiają, że warto pić napary sporządzane z jej suszonych liści. Podobnie można korzystać z rumianku, który najczęściej stosowany jest jako środek na odchudzanie. Połączenie obu ziół wspaniale wspomaga zdrowie układu pokarmowego, a poniżej zdradzamy jak dokładnie wpływają one na funkcjonowanie jelit i czyszczenie ich z resztek pokarmowych.
Pietruszka powinna wejść na stałe do naszego jadłospisu. Korzeń pietruszki pomaga między innymi w dolegliwościach układu pokarmowego, jednak to natka jest szczególnie cenna, a jej właściwości są nie do przecenienia. Już 400 lat temu pisano o jej dobroczynnym działaniu, a nasze babki i prababki pełnymi garściami czerpały korzyści z działania natki. Natka pietruszki ma zdolności łagodzące nerwobóle i posiada działanie moczopędne, pomagając także w leczenie kamicy nerkowej. W natce pietruszki znajdziemy także aromatyczne olejki eteryczne, które pozwalają się pozbyć krępujące problemu, który w dobie przetworzonej żywności, niskiej jakości dotyka coraz więcej ludzi.