Zupa chrzanowa wegańska. Pyszna i sycąca
Zupa chrzanowa wegańska to doskonały pomysł na jarski obiad. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Zupa chrzanowa to lekka, pyszna i mało kaloryczna propozycja obiadowa. Poznaj przepis na zupę chrzanową wegańską.
Zupa chrzanowa wegańska to jedna z szybkich zup, które ugotujesz w pół godziny. Podsmażone na oliwie ziemniaki z cebulką nadają zupie doskonałego smaku, chrzan natomiast- charakteru i ostrości. Zupę podaj z koperkiem, który świetnie łączy się z chrzanem i innymi składnikami.
Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu wzmocnisz jej smak i sprawisz, że będzie bardzo rozgrzewająca i pełna witamin. Wegański krem z ziemniaków i chrzanu smakuje nawet największym miłośnikom mięsa i każdy zawsze prosi o dokładkę. Do zupy dodaję 2 łyżki śmietany wegańskiej z mleka kokosowego, zupa jest wtedy bardziej aksamitna.
Szukasz pomysłu na wegański obiad? Tu poznasz przepis na caldo verde, czyli portugalski krem z jarmużu, jest pyszny i zdrowy, możesz podać go również z tofu.
Przepis na zupę chrzanową wegańską
Składniki na 3-4 porcje:
4 łyżeczki tartego chrzanu
4 duże ziemniaki
cebula biała
ząbek czosnku
posiekany koperek
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany wegańskiej, np. z mleka kokosowego (opcjonalnie)
Jak zrobić zupę chrzanową wegańską?
Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój w kostkę ziemniaki. W większym garnku podsmaż na oliwie cebulkę z czosnkiem, następnie dodaj ziemniaki i smaż kilka minut, zagotuj bulion.
Do warzyw wlej wrzący wywar warzywny, gotuj do miękkości ziemniaków, następnie całość zbleduj na krem, dodaj chrzan, gotuj jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj, podaj z posiekanym koperkiem.