Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i prosta zupa cukiniowa z ziemniakami. Nikt jej się nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.03.2022 01:00

Pyszna i prosta zupa cukiniowa z ziemniakami. Nikt jej się nie oprze

Zupa cukiniowa z ziemniakami
canva/nadianb

Zupa cukiniowa z ziemniakami to pomysł na prosty i pyszny obiad, idealny w tygodniu. Błyskawiczna, gęsta zupa z kwaśną śmietaną i grzankami to zupa, którą pokochają wszyscy. Poznaj przepis na zupę cukiniową z ziemniakami.

Zupa cukiniowa z ziemniakami to gęsta, pożywna zupa w formie kremu. Jest smaczna i zdrowa- warzywa i natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która doda wszystkim energii na wiele godzin.

Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także potasu, żelaza, wapnia i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe.

Zupę dopraw gałką muszkatołową, do wywaru dodaj korzeń pietruszki, którego smak podkreśli aromat potrawy. Zupę podaj z kwaśną śmietaną i grzankami z pieczywa. Grzanki możesz szybko zgrillować na patelni grillowej zupełnie same lub z dodatkiem masła i czosnku granulowanego.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity krem- tu poznasz przepis na gęstą zupę z marchewki z dodatkiem imbiru, jest bardzo pożywna i mocno rozgrzewa.

Przepis na zupę cukiniową z ziemniakami

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki

  • 2 cukinie

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula czerwona

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • kwaśna śmietana do podania

  • grzanki do podania

Jak ugotować zupę cukiniową z ziemniakami?

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pokrój również cukinię i korzeń pietruszki, posiekaj czosnek i cebulę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę z czosnkiem, następnie dodaj ziemniaki, cukinię, pietruszkę i smaż przez kilka minut.

Cukinia

Źródło zdjęcia: canva/space-monkey-pics Warzywa oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do garnka wlej około 750 ml wody i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie całość zblenduj na gęsty krem. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, podaj z kwaśną śmietaną i grzankami, smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa