Aksamitny krem z marchewki i imbiru
Marchewka to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. W połączeniu z imbirem smakuje doskonale. Spróbujcie tego niezwykłego duetu w formie aksamitnego kremu z nutą pomarańczy. Doskonale was rozgrzeje.
Proste zupy kremy doskonale sprawdzają się w chłodne zimowe dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić taki specjał z czerwonej kapusty oraz z pora i pietruszki. Tym razem na tapet bierzemy inne zimowe warzywo — marchewkę. Kilka przypraw wystarczy, by wyczarować z niej smakowitą zupę.
Przepis na aksamitny krem z marchwi i imbiru
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 kg marchwi
2 duże cebule
1 większa pomarańcza
korzeń imbiru o długości 4 cm
2 szczypty kminu rzymskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
listki kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i delikatnie rumienimy na niej warzywo. Marchew obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir także pozbawiamy skórki, a następnie ścieramy go na tarce o niewielkich oczkach.
Oba składniki dodajemy do lekko zrumienionej cebuli. Wsypujemy kmin rzymski. Pomarańczę myjemy i ścieramy barwną część skórki owocu. Następnie wyciskamy z niej sok. Sok i skórkę dodajemy do garnka.
Wlewamy bulion i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans. Następnie całość blendujemy i łączymy ze śmietaną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami posypane kolendrą.
Wskazówka: do przygotowania zupy możecie także użyć śmietanki sojowej lub mleka kokosowego. Możecie też zrezygnować z zabielania. W obu przypadkach danie będzie wegańskie.
Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla