Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa - przepis babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Zupa fasolowa - przepis babci

Zupa fasolowa przepis babci
canva/badmanproduction

Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.

Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.

Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest wyśmienita.

Przepis babci na zupę fasolową

Składniki:

  • 1,5 szklanki fasoli białej

  • 300 g żeberek

  • 200 g boczku wędzonego

  • duża marchew

  • korzeń pietruszki

  • 3 młode ziemniaki

  • cebula

  • suszony majeranek

  • szczypta kminku

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę fasolową przepisu babci?

Fasolę namocz w zimnej wodzie z odrobiną kminku i majeranku dzień przed gotowaniem zupy, odstaw na całą noc, żeby strączki zmiękły.

Następnego dnia przelej fasolę zimną wodą, włóż do większego garnka, zalej około 2 l wody, dodaj żeberka, boczek, cebulę i gotuj na wolnym ogniu. Gdy powstaną szumowiny zbierz je, dodaj całą marchew, korzeń pietruszki, łyżeczkę majeranku i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę- półtorej.

Biała fasola

Źródło zdjęcia: canva/Mizina Po tym czasie wyjmij warzywa, pokrój je w kostkę, wrzuć do zupy. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. Fasola gotowana dobrze zagęści zupę. Danie przed podaniem dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, smacznego.