Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie
Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.
Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.
Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.
Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.
Przepis na zupę fasolową z makaronem
Składniki na 4-5 porcji:
200 g fasoli białej suchej
łyżeczka kminku
suszony majeranek
puszka pomidorów krojonych
marchewka
cebula
korzeń pietruszki
natka pietruszki
łodyga selera naciowego
łyżka koncentratu pomidorowego
cukier, sól, pieprz do smaku
liść laurowy
papryka czerwona mielona
zioła prowansalskie
makaron
Jak ugotować zupę fasolową z makaronem?
Fasolę przełóż do miski, wsyp kminek, pół łyżeczki majeranku, zalej wodą, żeby przykrywała strączki i odstaw na całą noc. Następnego dnia opłucz fasolę, przełóż do garnka, wlej 1 l wody, dodaj liść laurowy, szczyptę majeranku i gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania.
W tym czasie pokrój w kostkę marchew, korzeń pietruszki, posiekaj seler naciowy, cebulę przekrój na pół. Wszystkie warzywa dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
Źródło zdjęcia: canva/5PH Gdy fasola będzie miękka, do zupy dodaj krojone pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku koncentratem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi, podaj z makaronem.