Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa ze śmietaną
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Zupa fasolowa ze śmietaną

Zupa fasolowa ze śmietaną
canva/bhofack2

Gęsta, mięsa, pożywna, taka właśnie jest zupa fasolowa ze śmietaną. Gotowana na łopatce wieprzowej z warzywami rosołowymi i ziemniakami zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę fasolową ze śmietaną.

Zupa fasolowa ze śmietaną jest świetnym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny. Mocno rozgrzewa, syci jeszcze bardziej. Cały wywar ma mięsno-warzywny smak złagodzony delikatną śmietanką. Zupa naturalnie gęstnieje dzięki fasoli, która gotowana na wolnym ogniu jest miękka i pyszna.

Przed przygotowaniem zupy koniecznie namocz fasolę w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Rano fasola nie będzie już tak twarda i szybko ugotujesz z niej pożywną zupę. Do wody z fasolą możesz dodać również szczyptę kminku i majeranku, aby zmniejszyć ciężkostrawność strączków.

Jeśli szukasz pomysłu na gęstą i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na tradycyjną grochówkę jak od babci.

Przepis na zupę fasolową ze śmietaną

Składniki na 4-5 porcji:

  • 200 g białej fasoli typu Jaś

  • 400 g łopatki wieprzowej

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • 3 ziemniaki

  • łyżeczka cukru

  • łyżka śmietany

  • sól, pieprz

  • szczypta kminku i majeranku do namoczenia fasoli

Jak ugotować zupę fasolową ze śmietaną?

Fasolę zalej zimną wodę, dodaj majeranek, kminek i wstaw do lodówki na całą noc, następnie odlej wodę i przełóż fasolę do większego garnka. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i zalej wodą, gotuj 15-20 minut od momentu zagotowania.

Ziemniaki, marchewkę, seler i por pokrój w kostkę i dodaj do zupy, wsyp cukier, dopraw pieprzem i gotuj 40 minut na wolnym ogniu, następnie rozprowadź śmietanę w odrobinie wywaru i wlej do zupy.

Fasola Jaś

Zupa pod koniec gotowania będzie naturalnie gęstnieć, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Sól należy dodać na sam koniec, aby łopatka oddały cały smak i aromat.

Tagi: Obiad Danie Zupa