Babciny przepis na wojskową grochówkę
Grochówka należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonale syci, więc warto ją przygotować zwłaszcza w chłodne dni. Poznaj babciny przepis na wojskową grochówkę.
Zupa grochowa najlepiej smakuje, gdy ma dodatek wędzonki. Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach czy kościach, ale można też dodać do niej trochę wędzonego boczku.
Wbrew temu, co niektórzy zalecają, połówek grochu łuskanego wcale nie trzeba moczyć. Nawet jeśli wsypiemy suchy groch do wywaru, nie można przesadzać z czasem gotowania, bo szybko się rozgotowuje. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy sporo majeranku — nie będzie powodować wzdęć.
Babciny przepis na wojskową grochówkę
Składniki:
30 dag wędzonych żeberek
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
25 dag łuskanego grochu w połówkach
4-5 ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
15 dag kiełbasy
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie wojskowej grochówki
Żeberka zalej ok. 3 l zimnej wody, zagotuj na niedużym ogniu. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj ok. 15 minut.
Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść, dodaj do wywaru. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch opłucz, dodaj do wywaru razem z ziemniakami, gotuj ok. 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, zrumień na oleju. Wędliny dodaj do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
Zupę gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Groch dość szybko się rozgotowuje, ale nie przejmuj się, jeśli się rozpadnie. Doskonale zagęści wtedy zupę.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na tradycyjne, polskie zupy. Zobaczcie jak przygotować np. rozgrzewający kapuśniak albo domowy krupnik.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis