Smakosze.pl Przepisy Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
canva/Anry01

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole jest sycącą, rozgrzewającą i pyszną zupą, idealną na obiad dla całej rodziny w mroźne, zimowe dni. Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, a bulion sprawia, że ma głęboki smak warzyw i mięsa. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole.

Grzybową ugotuj na rosole z poprzedniego obiadu lub przygotuj dzień wcześniej. Jeśli chcesz, aby zupa jeszcze bardziej rozgrzewała i tym samym chroniła przed przeziębieniem w mroźne dni, ugotuj rosół z imbirem i kurkumą , jest niezwykle aromatyczny i działa jak naturalne lekarstwo. Przed gotowaniem zupy namocz suszone grzyby na godzinę, aby zmiękły.

Nie wylewaj wody z grzybów. Dodaj ją do rosołu, a część przeznacz do zahartowania śmietany przed wlaniem jej do zupy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę koniecznie podsmaż na maśle przed dodaniem do wywaru, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełnię smaków. Nie zapomnij również o natce pietruszki, która podkreśla aromat wszystkich dań z grzybami.

Grzyby suszone kupisz w każdym większym sklepie, możesz je również ususzyć w domu. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały .

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole

Składniki na 5-6 porcji:

  • pełna garść grzybów suszonych

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2 l rosołu

  • łyżka masła

  • 2 łyżki śmietany

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów na rosole?

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż warzywa na maśle. Do rosołu przełóż grzyby, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu do zagotowania bulionu.

Suszone grzyby

Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody po moczeniu grzybów. Jak zupa zacznie pachnieć, dodaj podsmażone warzywa i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Do wywaru wlej śmietanę, oprósz posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pierzem, gotuj jeszcze przez 4-5 minut.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy