Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora - przepis krok po kroku

Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora
canva/ALLEKO

Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora to pomysł na klasyczną zupę w nowej odsłonie. Mleko kokosowe, sok z limonki i bogactwo przypraw sprawią, że krem stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Krem z białych warzyw jest gęsty, aromatyczny i rozgrzewający, idealny jesienną i zimową porą. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw bez kalafiora.

Zupa krem z pietruszki, ziemniaków i selera jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą. Doprawiona ziarnami kolendry, kminem rzymskim, imbirem i sokiem z limonki nabiera orientalnego charakteru, jak z azjatyckiej restauracji. Zupa gotowana jest na mleku kokosowym, dzięki czemu ma doskonały, lekko słodki smak.

Aby zupa miała wyraźny smak, wszystkie warzywa podsmaż z przyprawami na oliwie, a mleko kokosowe dodaj pod sam koniec gotowania. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupa krem z białych warzyw przygotowana w ten sposób zachwyci wszystkich swoim niezwykłym smakiem i aromatem.

Jeśli lubisz orientalne smaki- tu poznasz przepis na zupę Tom Yum z krewetkami, czyli jedno z podstawowych dań kuchni tajskiej.

Przepis na zupę krem z białych warzyw bez kalafiora

Składniki na 4 porcje:

  • korzeń selera

  • 3 korzenie pietruszki

  • 2 ziemniaki

  • cebula biała

  • 3 ząbki czosnku

  • po pół łyżeczki: kolendry w ziarnach, kminu rzymskiego, imbiru

  • sól, pieprz biały

  • 400 ml mleka kokosowego

  • sok z połowy limonki

  • oliwa z oliwek

Jak ugotować zupę krem z białych warzyw bez kalafiora?

W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulkę. Pokrój w kostkę pietruszki, ziemniaki, seler, włóż do garnka, dopraw kolendrą, imbirem, kminem, solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Podsmażone warzywa zalej małą 300 ml wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będą miękkie, wlej mleko kokosowe, ponownie zagotuj i zblenduj na gładki krem. Zupę dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki.

Smacznego.

Tagi: Obiad Zupa Danie