Zupa krem z białych warzyw z migdałami
Zupa krem z białych warzyw z migdałami prażonymi to pomysł na proste i smaczne danie dla całej rodziny. Zupa będzie idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło, jest aromatyczna. Zupa kem z kalafiora, ziemniaków i korzenia pietruszki jest idealna w połączeniu z płatkami migdałowymi. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw z migdałami.
Zupa krem z białych warzyw to prosta, ale pyszna zupa, która skradnie serce każdego smakosza. Krem z podsmażonych na oliwie warzyw z dodatkiem gałki muszkatołowej ma wyraźny smak, jest bardzo aromatyczna, sycąca, a płatki migdałów nadają jej ciekawego charakteru.
Płatki migdałowe do zupy będą najsmaczniejsze, kiedy uprażysz je wcześniej na suchej patelni. Prażone w ten sposób orzechy i bakalie zyskują najlepszy smak i aromat. Migdały smaż na wolnym ogniu, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, a na patelni wytrąci się olej.
Zupę oprósz natką pietruszki, migdałami i podaj z bagietką, pieczywem czosnkowym lub kromką świeżego chleba, przygotowana w ten sposób wygląda bardzo apetycznie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Jeśli szukasz pomysłu na dania wytrawne z migdałami- tu poznasz przepis na filety z kurczaka w płatkach migdałowych z brokułem i pysznym sosem. Jeśli natomiast masz ochotę na szybki lunch lub kolację- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić sałatkę z jajkiem, rzodkiewką i migdałami, jest przepyszna i lekka.
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Składniki na 4-5 porcji:
400 g kalafiora
2 większe korzenie pietruszki
3 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz
spora garść płatków migdałowych
natka pietruszki
bagietka do podania
Jak zrobić zupę krem z białych warzyw z migdałami?
Kalafiora podziel na małe różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę, pokrój korzeń pietruszki, posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek, pietruszkę i smaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj ziemniaki, całość oprósz delikatnie gałką muszkatołową, solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć. Dodaj kalafior, wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do miękkości pietruszki i ziemniaków.
W tym czasie na suchej patelni upraż migdały, będą gotowe, kiedy zaczną intensywnie pachnieć i ładnie się zarumienią. Posiekaj również natkę pietruszki. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Krem z białych warzyw wlej do miseczek, oprósz natką pietruszki, prażonymi migdałami i podaj z bagietką lub świeżym pieczywem. Smacznego.