Zupa krem z ziemniaków - szybki i prosty obiad
Zupa krem z ziemniaków jest prostą i doskonałą w smaku zupą na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Delikatny krem z ziemniaków w towarzystwie aromatycznego pora i boczku smakuje genialnie. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z ziemniaków.
Zupy kremy są smaczniejsze i bardziej pożywne od klasycznych zup. Są gęste, doskonale doprawione, pyszne i posiadają rozgrzewające właściwości. Zupy kremy sprawdzą się więc idealnie w chłodne jesienne i zimowe dni. Zupę krem ugotujesz a każdych warzyw, np. z buraków lub marchewki. Każe danie ma wyjątkowy smak i aromat.
Krem z ziemniaków jest prostym, smacznym i tanim pomysłem na sycący posiłek. Ziemniaki podsmażone na maśle w towarzystwie pora i czosnku nabierają wyraźnego smaku. Cały krem wzbogacony jest o kilka plasterków podsmażonego boczku, który do ziemniaków pasuje idealnie.
Przepis na zupę krem z ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
5 dużych ziemniaków
2 pory
2 ząbki czosnku
3-4 plastry boczku wędzonego
2 łyżki masła
sól, pieprz, oregano
Jak przygotować zupę krem z ziemniaków?
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również por i posiekaj czosnek.
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle czosnek, dodaj por, ziemniaki, oprósz solą, pieprzem, oregano i smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć.
Warzywa zalej wodą, aby przykryły ziemniaki, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj stan wody i dolej odrobinę w razie potrzeby.
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu. Warzywa zblenduj na gładki i gęsty krem, dodaj boczek, dopraw solą, pieprzem, oregano, wymieszaj i podgotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Smacznego.