Zupa ogórkowa prosty przepis - będzie gotowa w chwilę
Zupa ogórkowa jest pożywną i niskokaloryczną zupą, która posmakuje wszystkim domownikom. Przygotowana na aromatycznym bulionie, z ziemniakami, koperkiem i kiszonymi ogórkami błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj prosty przepis na genialną zupę ogórkową.
Ogórki kiszone są moimi ulubionymi przetworami na zimę. Wykorzystuję je jako dodatek do obiadu, sałatek, kroję na kanapkę. Ogórki kiszone smakują również doskonale w zupie ogórkowej dając jej mocny smak i aromat.
Ogórki kiszone od lat znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wzmacniają układ odpornościowy, walczą z przeziębieniem i grypą. Ogórki kiszone sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, co jest szczególnie istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych.
Najlepszy smak zupy ogórkowej uzyskasz z domowych, kiszonych ogórków. Tu znajdziesz łatwy sposób na doskonałe ogórki kiszone jak u babci. Ogórki zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze przez cały rok, aż do następnego sezonu na przetwory.
Prosty przepis na zupę ogórkową
Składniki na 4-6 porcji:
pół litrowy słoik ogórków kiszonych z sokiem
4 ziemniaki
cebula
marchewka
kawałek selera
korzeń pietruszki
2 łyżki masła
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz
łyżka śmietany do zup 12 lub 18%
Jak przygotować zupę ogórkową?
Przygotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce, śmietanę rozrób z odrobiną zimnej wody.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i przesmaż je chwilę na maśle. Jak warzywa się ugotują, dodaj ogórki, wodę po ogórkach, śmietanę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego.