Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealny obiad na lato
canva/Dar1930

Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealny obiad na lato

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem jest idealnym obiadem na lato. Przygotowując ją, pamiętaj tylko o jednym szczególe — nigdy nie dodawaj ogórków kiszonych przed ziemniakami. Inaczej zupa wyjdzie niesmaczna, bo ziemniaki stwardnieją pod wpływem kwasu. Poznaj dokładny przepis na wyborną zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa jest jednym z przebojów polskiej kuchni. Urzeka wyraźnym smakiem, jest też bardzo pożywna. Zwłaszcza jeśli ugotuje się ją na kawałku wieprzowiny lub indyczego mięsa. Dodaje się też do niej ziemniaki. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy to zrobić — z całą pewnością przed dodaniem do zupy kiszonych ogórków.

Przepis na zupę ogórkową z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • ok. 40 dag wieprzowiny, np. żeberek

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 5 młodych ziemniaków

  • 5-6 kiszonych ogórków

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • koperek

Przygotowanie zupy ogórkowej

Mięso opłucz, pokrój na kawałki, umieść w garnku. Zalej je zimną wodą, zagotuj na niedużym ogniu. Usuń szumowinę.

Do wywaru dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotuj ok. 15 minut. Dodaj też obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj całość ok. 20 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj ją ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przesmaż na patelni z masłem. Dodaj je do zupy, gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku.

Mąkę rozmieszaj ze śmietanką, a potem częścią gorącego wywaru. Wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Po więcej inspiracji na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak zrobić zupę kalafiorową , a także, w jaki sposób przygotować chłodnik pomidorowy z dodatkiem arbuza .

starte ogórki
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kolorowegarnki

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy