Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może.
Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.
Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.
W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.
Aksamitna zupa pomidorowa według babcinej receptury
Składniki:
-
1 ćwiartka z kurczaka lub mała porcja rosołowa
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
cebula
-
natka pietruszki
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
2 puszki pomidorów krojonych
-
ząbek czosnku
-
łyżka masła
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
cukier, sól, pieprz
-
kwaśna śmietana 18%
Jak ugotować najlepszą pomidorówkę? Sekret tkwi w przygotowaniu pomidorów
Mięso, marchewkę i pietruszkę włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę opaloną nad ogniem. Całość zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania. Usuń szumowiny i gotuj wywar, aż stanie się esencjonalny.
Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Pomidory dodaj do wywaru, dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem i gotuj na małym ogniu około 25 minut.
Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ma zbyt cierpki smak, dodaj nieco więcej cukru. Pomidorówkę zabiel śmietaną, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.
Ugotuj również zupę ogórkową na mięsie z indyka. Nie możesz się zdecydować, czy zjadłbyś pomidorową, czy ogórkową? Ugotuj zupę z pomidorów i ogórków kiszonych . Połączenie zachwyci każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje
-
Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama