Zupa szczawiowa - prosty, tradycyjny przepis
Zupa szczawiowa to pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. To jedna z najlepszych, wiosennych zup, jest lekka, delikatna i świeża. Zupa szczawiowa jest zupą, którą przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na zupę szczawiową z jajkiem i kurczakiem.
Szczaw jest rośliną sezonową, którą dostaniemy w maju na lokalnych targowiskach. W tym czasie szczaw rośnie niemal na każdej łące. Jeśli więc znasz polanę, która położona jest z dala od drogi i spalin, przejdź się na spacer i samodzielnie zerwij szczaw, z którego ugotujesz pyszną i zdrową zupę.
W maju warto zaopatrzyć się w większą ilość szczawiu i przygotować szczaw w słoiku, aby wystarczył do kolejnych zbiorów. Szczaw jest rośliną, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera duże ilości żelaza, które niezbędne jest do produkcji i transportu krwi w organizmie. Szczaw to również bogactwo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój całego organizmu i pracę układu nerwowego.
Roślina zawiera jednak szczawiany, które spożywane w większych ilościach mogą zaszkodzić zdrowiu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego nie powinniśmy spożywać szczawiu codziennie i komu w szczególności szczaw nie jest polecany.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki na 4-5 porcji:
2 piersi z kurczaka
5 jajek
300 g szczawiu
750 ml bulionu warzywnego
łyżka masła
pieprz, sól
olej do smażenia
Jak przygotować zupę szczawiową?
Kurczaka umyj, pokrój w plastry, oprósz solą, pieprzem i usmaż na oleju. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na połówki.
W garnku rozpuść masło, podsmaż na nim szczaw, dopraw solą, pieprzem, następnie zalej bulionem i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Do miseczek przełóż kawałki kurczaka, jajka i zalej bulionem.
Smacznego.