Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa szczawiowa z przecieru - nie ma szybszego przepisu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:51

Zupa szczawiowa z przecieru - nie ma szybszego przepisu

Zupa szczawiowa z przecieru
canva/HeikeRau

Zupa szczawiowa z przecieru jest pyszną i pożywną zupą, którą przygotujesz szybko i w prosty sposób. Zupa gotowana jest na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw rosołowych, dzięki czemu ma wyraźny smak i aromat. Do zupy dodaj przecier szczawiowy i podawaj z jajkiem na twardo. Poznaj przepis na pyszną zupę szczawiową.

Szczaw jest rośliną, której liście bogate są w witaminę C, żelazo oraz potas. Szczaw wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, zapobiega anemii, a także wspiera pracę serca i całego układu naczyniowego. Szczaw, mimo prozdrowotnych właściwości, nie może być jednak spożywany zbyt często, ponieważ zawarte w roślinie szczawiany mogą powodować między innymi choroby nerek.

Świeży szczaw dostaniemy wiosną, jednak przecier kupimy w niemal każdym większym sklepie przez cały rok, dzięki czemu możemy przygotować pyszną i sycącą zupę, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Przecier możemy również w łatwy sposób zrobić samodzielnie. Tu sprawdzisz, jak przygotować szczaw do słoików. Zupa szczawiowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym ma wyjątkowy smak i aromat. Zupę podawaj z jajkiem na twardo lub pieczywem.

Przepis na zupę szczawiową z przecieru

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 300 g przecieru szczawiowego

  • łyżeczka mąki

  • 100 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę szczawiową z przecieru?

Żeberka umyj i włóż do większego garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszką, seler i cebulę, dopraw pieprzem i solą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Dodaj przecier szczawiowy i gotuj kolejne 15 minut, następnie dodaj śmietanę zahartowaną w zimnej wodzie, następnie zagęść mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Tagi: Obiad Zupa