Smakosze.pl Przepisy Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
canva/MKielbievsky, Getty Images

Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy

16 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wielkanoc bez żurku nie jest pełna i zupa ta stała się bardzo ważną częścią corocznej tradycji. Niekiedy brakuje czasu na jego ugotowanie przed świętami, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na ekspresową i najszybszą wersję. Dzięki niemu zrobisz żurek na zakwasie w około 30 minut.

Żurek wielkanocny zachwyca treściwością, konsystencją oraz wspaniałym, kwaśnym smakiem. Zupa ta jest pewnego rodzaju trzonem tradycji wielkanocnej i często to właśnie od niej zaczyna się świąteczne śniadanie. Jeśli nie zdążyłeś przygotować go wcześniej, nie panikuj - dzięki poniższej recepturze zrobisz go ekspresowo.

Przepis na błyskawiczny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 2 l bulionu

  • 500 g zakwasu

  • 400 g białej kiełbasy

  • 400 g boczku wędzonego

  • 130 g śmietany 30%

  • 2 łyżki majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • chrzan

  • jajka na twardo

Zacznij od wlania bulionu do dużego garnka, postawienia go na gazie i doprowadzenie do wrzenia. Boczek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj go wraz z białą kiełbasą do gotującego się płynu. Gotuj przez 10 minut.

Zakwas przelej do osobnego naczynia, dodaj do niego nieco wody i dokładnie wymieszaj. Przelej go przez sitko do garnka, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie wymieszaj zawartość naczynia.

Wyjmij mięso z zupy i odłóż na bok. Zahartuj śmietanę gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw żurek majerankiem, solą, pieprze oraz czosnkiem. Przed podaniem dodaj do niej chrzan, a po rozlaniu do misek pamiętaj o włożeniu mięsa oraz jajek. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.

Żurek w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stronakuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy