Smakosze.pl Przepisy Zwykłe schabowe i mielone już mi się przejadły. Spróbowałem nowych kotletów, zakochałem się po 1 kęsie
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Zwykłe schabowe i mielone już mi się przejadły. Spróbowałem nowych kotletów, zakochałem się po 1 kęsie

14 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety schabowe na obiad? Zapomnij i przygotuj kotlety z pieczarkami. W tej wersji smakują o niebo lepiej, a domownicy zapieją z zachwytu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to obłędne danie. Dlatego smaku warto zaryzykować.

Kotlety schabowe to przeszłość

Polacy uwielbiają kotlety schabowe i mielone tak bardzo, że wielu nie wyobraża sobie bez nich tradycyjnego obiadu z rodziną. Ich smak jest doskonały i długo myślałem, że nic nie jest w stanie go pobić. Niedawno natrafiłem na przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Kotlety z pieczarkami i serem, jakie przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, są po prostu genialne. Koniecznie zrób je na obiad nawet dzisiaj i o ich wyjątkowości przekonaj się sama.

pieczarki.jpg
Fot. Canva/PublicDomainPictures
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Jakie składniki na kotlety z pieczarkami?

Kotlety z pieczarkami nie wymagają użycia wielu produktów. Tymi najważniejszymi są niewątpliwie pieczarki, ale też ser i mięso ze schabu. Oprócz nich potrzebujesz także przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz pewna, że żadnego z nich nie pominiesz.

Składniki:

  • 6 rozbitych kotletów schabowych
  • 300 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 3 łyżeczki majeranki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 cebule
  • 4 szczypty pieprzu
  • olej

Przepis na kotlety z serem i pieczarkami

Kotlety schabowe rozbij i umieść je w misce. Wsyp oregano, majeranek, czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumieniania.

Przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. Oba składniki przypraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni po kotletach.

Warzywa ułóż na powierzchni kotletów. Całość przysyp startym na dużych oczkach serem. Kotlety umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz je około 15-20 minut. Gotowe kotlety z serem podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube.

kotety z pieczark.jpg
Fot. Canva/martinturzak
To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy