Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.09.2024 18:46

To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego

ciasto
Fot. YouTube/leckermitkristy

Jak upiec ciasto proste i szybkie? Jest na to sprawdzony przepis. Dzięki niemu w krótkim czasie zrobisz wypiek, że palce lizać. Puszyste ciasto w dwóch kolorach każdego zachwyci smakiem. 

Ciasto najlepsze i najszybsze

Pieczenie ciast zwykle zajmowało mi sporo czasu. Przygotowanie składników, potem ich połączenie, miksowanie i wiele innych czynności trwało i trwało. Do tego oczywiście dochodził czas pieczenia w piekarniku. Zanim ciasto trafiało na stół, mijały godziny. 

Jednak odkąd poznałam ten przepis na szybkie ciasto, wszystko idzie raz- dwa. W krótkim czasie przygotowuję proste ciasto, któremu nie brakuje smaku. Wypiek robię z jogurtu i kakao. Dwukolorowe ciasto wychodzi puszyste i pyszne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker mit Kristy. Stamtąd pochodzi też zdjęcie wyróżniające i pozostałe zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/leckermitkristy
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku

Jak upiec ciasto proste i szybkie?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe i miód do dekoracji

Przygotowanie ciasta zacznij od wbicia jajek do miski, wsypania szczypty soli i wlania aromatu waniliowego. Wsyp cukier i zmiksuj składniki. W trakcie ubijania wlej olej i dołóż jogurt. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dalej miksuj do powstania gładkiej masy. Teraz do miseczki wsyp kakao, wlej troszkę mleka i wymieszaj. 

Delikatnie wymieszaj trochę ciasta białego z dodatkiem kakao. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią wylej białe ciasto i znów lekko wymieszaj, by po pieczeniu powstały dwukolorowe wzory w cieście.  Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. 

Ciasto, które chętnie zjesz na deser

Po upieczeniu ciasto wyjmij i delikatnie posmaruj miodem. Posyp też wiórkami kokosowymi. Ciasto pokrój i od razu podawaj. Puszysty i dwukolorowy wypiek smakuje doskonale. Jest lekki i pełen smaku. 

Wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. W krótkim czasie upieczesz ciasto, że palce lizać. Proste i szybkie z dodatkiem kakao będzie w sam raz na deser. Każdy, kto spróbuje tego ciasta, poprosi o przepis. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto o smaku Rafaello. Radziliśmy, co zrobić, gdy ciasto francuskie nie chce wyrosnąć. 

ciasto
Fot. YouTube/leckermitkristy