Smakosze.pl Dieta 1 błąd i siemię lniane traci wszystkie właściwości. Lepiej tego unikać
Fot. Canva/Aninka Bongers-Sutherland

1 błąd i siemię lniane traci wszystkie właściwości. Lepiej tego unikać

30 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Siemię lniane to produkt o wielu zastosowaniach i cennych właściwościach. Niestety przez jeden błąd to wartościowe ziarno może stracić wszystkie zalety. Dowiedz się, o cennych właściwościach siemienia lnianego, a przy okazji sprawdź, na czym polega błąd.

Produkt o cennych właściwościach

Siemię lniane spożywane regularnie może przynieść wiele cennych dla organizmu korzyści. Jego ziarna poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. W dodatku jest niezastąpionym produktem, który poprawi działanie całego układu krążenia. Pozytywnie wpłynie na działanie nie tylko najważniejszego narządu, jakim jest serce, ale też obniży poziom negatywnego cholesterolu.

Ten produkt może być także stosowany przez osoby, które borykają się z problemami trawiennymi. Dlatego, jeżeli ktoś ma problem ze wzdęciami, zaparciami, powinien włączyć do swojej diety właśnie siemię lniane.

siemię.jpg
Fot. Canva/akirEVarga
Wlej kawę do mąki i wymieszaj. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Przez ten błąd siemię lniane traci właściwości

Aby siemię lniane posiadało wszystkie wymienione wcześniej właściwości, musi być odpowiednio przygotowane. Wszystko zaczyna się przy zakupie tego produktu. W sklepach dostępne są ziarna siemienia zarówno mielone, jak i w całości. Dlatego zawsze kupuj niezmielone ziarna i miel je własnoręcznie w domu.

Tylko wtedy ziarna zachowają cenne witaminy i są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. Ziarna zmielone na etapie produkcji, tracą je w drodze do sklepów, dlatego nie kupuj tego typu produktu.

Zastosowanie nawet w kuchni

Siemię lniane ma szczególne żartowanie w kuchni. Można przygotować z niego wiele ciekawych dań i przekąsek. Jedną z najlepszych jest granola z dodatkiem właśnie tych cennych ziaren. Wystarczy wieczorem zalać je wodą z dodatkiem cynamonu, a rano otrzymamy świetną propozycję na śniadanie.

Jeżeli pieczesz i lubisz domowy chleb, koniecznie dodaj do ciasta na pieczywo odrobinę ziaren siemienia. Poprawi ono smak i sprawi, że domowy chleb będzie jeszcze zdrowszy. Zastosowań jest wiele i tak naprawdę tylko od ciebie zależy, do jakich i ilu dań dodasz właśnie ten cenny składnik. Sprawdź przepis na sałatkę lepszą niż jarzynowa oraz dowiedz się, jak przechowywać koperek .

chleb z siemieniem.jpg
Fot. Canva/Taiftin
Nigdy nie myj malin w ten sposób. Przez 1 błąd stracą cały aromat i smak
Zawijam ananasa w filet z kurczaka i wstawiam do piekarnika. Te roladki to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy