Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żadne suszenie i słoik z solą. Ten sposób przechowywania koperku bije inne na głowę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.06.2024 10:31

Żadne suszenie i słoik z solą. Ten sposób przechowywania koperku bije inne na głowę

koperek
Fot.

Czy wiesz, jak przechowywać koperek? Dzięki jednej, unikalnej metodzie warzywo długo zachowa świeżość oraz smak. Poznaj ten patent, a już zawsze będziesz przechowywać koperek tylko w ten sposób. Jest banalnie prosty i skuteczny. 

Koperek jest niezbędny

Koperek jest niezwykle ważnym składnikiem wielu dań. Wyobrażasz sobie ziemniaki lub mięsny sos bez tego dodatku? No właśnie, te dania bez koperku po prostu nie istnieją. Z dostępnością tego warzywa nie ma problemu latem, kiedy można go kupić na każdym ryneczku czy warzywniaku.

Dlatego warto poznać metodę jego przechowywania, dzięki której koperek zachowa swoją świeżość nawet do zimy. Co najważniejsze warzywo nie zmieni również smaku podczas przechowywania. O tym, jaką metodę wybrać, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

siekanie kopereku.jpg
Fot. Canva/fortsite
Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy tym kotlety mogą się schować

Jak przechowywać koperek?

Niektórzy, aby zachować świeżość koperku suszą go lub zasypują solą w słoiku. Nie wiedzą, że istnieje bardziej sprawdzona i lepsza metoda. Chodzi o mrożenie, ale w zupełnie inny sposób niż robiłaś to wcześniej. 

Mrożąc koperek, nie tylko zachowasz jego  świeżość oraz smak, ale też stworzysz smaczny składnik, który nada się do wielu dań. Dokładną instrukcję poznasz poniżej. Smak gwarantowany. 

Jak zamrozić koperek?

Pęczek koperku przebierz ze zwiędniętych gałązek. Umyj go, a następnie dokładnie osusz. Drobno posiekaj warzywo. Przełóż go do pojemnika, który służy do mrożenia kostek lodu. Równomiernie go rozłóż.

Całość zalej oliwą lub olejem słonecznikowym. Następnie włóż pojemnik do zamrażalnika. Tak przygotowany koperek można wykorzystać na wiele sposobów. Kostki oliwy z koperkiem można wykorzystać do smażenia, a przygotowany na nich sos będzie smakował obłędnie. Można dodać je również do ziemniaków, które nabiorą odpowiedniej soczystości i ziemniaków. Wypróbuj pateny, a już nigdy nie zrobisz inaczej. Sprawdź, co dodać do klusek śląskich, aby były miękkie oraz poznaj przepis na niezwykły sernik

mrożenie koperku.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael